Tvådelad bild: Skredet i Stenungsund och dokument som visar beräknade säkerheter mot skred, där en del av texten är understruken med gul penna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s granskning av dokumenten bakom bygget vid E6:an i Stenungsund, där riskerna för skred i området närmast motorvägen var kända redan 2013 – men ströks ur kommunens handlingar. Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT / SVT

Nya dokument visar: Risker för skred vid E6 ströks ur handlingarna – Stenungsund godkände bygge utan nya mätningar

Publicerad

Riskerna för skred vid E6:an var kända för Stenungsunds kommun – men uppgifterna raderades ur dokumenten som styrt bygget av företagsparken vid motorvägen. Det kan SVT avslöja, efter att ha granskat tidigare versioner av handlingarna.

Och trots de kända riskerna godkände kommunen bygget av en hög slänt – intill den känsliga marken.

Natten till lördag den 23 september rasar marken ner mot E6:an i Stenungsund. Byggnader förstörs, bilar fastnar och den för regionen så viktiga vägen slås i spillror. 

På en höjd intill motorvägen pågår bygget av en företagspark för industri, kontor och lager. 

Skredet vid E6 i Stenungsund

Tillsammans med två experter inom geoteknik har SVT gått igenom äldre versioner av handlingar och kartor som styrt bygget – och där framgår att riskerna för skred var som störst i området närmast E6:an. 

Risker för skred upptäcks – och stryks

Att marken nära E6 är känslig upptäcks redan 2013, när företaget Norconsult mäter hållfastheten på flera platser i området. Men uppgifterna stryks ur handlingarna som kommer att styra bygget. 

Enligt en tidigare plan skulle området närmast E6 bebyggas, men planerna skrotas. Området planeras då om till naturmark – men samtidigt raderas alla beräkningar av hur känslig marken är. 

Stenungsunds kommun godkänner senare både en höjning av marknivån och bygget av en cirka sex meter hög slänt – intill den känsliga marken. Men vid slänten görs aldrig några mätningar av skredrisken. 

– Det är förvånande att man inte gör en kontroll av det. Med tanke på att det är det enda hållet som har en infrastruktur av vikt, E6:an är ändå E6:an, säger Mats Karlsson, forskare i geoteknik vid Chalmers tekniska högskola, som också gör uppdrag gällande geotekniska frågeställningar för en konsultfirma.

Kommunen bekräftar

Stenungsunds kommun bekräftar att beräkningarna om riskerna togs bort i samband med att området närmast E6 inte skulle bebyggas och att det inte gjordes nya mätningar.

– I efterhand så skulle man ju ha mätt överallt, men efterklok det kan man ju alltid vara, säger Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund. 

Händelsen utreds av både Haverikommissionen och polisen.

Norconsult har inte velat ställa upp på intervju. 

Olof Lundberg (S),  kommunalråd i Stenungsund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kommunalrådets svar på varför skredmätningarna närmast E6:an raderades från kommunens handlingar – och varför man godkände en hög slänt utan nya mätningar? Foto: Lars Wiklund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Mer i ämnet