Starta klippet för att höra om arkeologernas fynd utanför Tidaholm.
Debatten mellan historiker och entusiaster har pågått i årtionden. Profiler som Jan Guillou och Dick Harrison har tagit strid i frågan – var ägde det historiskt viktiga slaget vid Gestilren år 1210 egentligen rum?
Efter en markradarundersökning i Varvs socken utanför Tidaholm tänds nu hoppet om att slutligen få svar på den omstridda frågan.
Redan 1910 reste man på samma plats ett minnesmärke över slaget. Men platsen är inte den enda som pekats ut, slaget har även placerats i Östergötland och Uppland.
”Väldigt mycket uppmärksamhet”
Att få reda på att slaget verkligen ägde rum i Tidaholm skulle betyda mycket, enligt Anja Praesto, museiintendent vid Tidaholms museum.
– Det skulle bli väldigt mycket uppmärksamhet och kanske fortsatt forskning som gynnar Tidaholm som besöksmål och turistatttraktion, säger hon.
Slaget av Gestilren innebar slutet på en lång maktkamp mellan den Erikska och Sverkerska ätten. Sverker den yngre stupade i slaget och därefter stabiliserades läget i landet och resan mot det Sverige vi känner idag påbörjades.
Slaget vid Gestilren
Gestilren är en svårlokaliserad ort där kung Erik Knutsson med sina anhängare den 17 juli 1210 besegrade sin landsflyktige rival kung Sverker Karlsson, Sverker den yngre.
Uppgörelsen, där Sverker dog, var ett led i maktkampen om Sverige mellan de två ätterna.
Var Gestilren låg har varit – och är – omdebatterat. Det har förekommit olika förslag genom tiderna, men inga har helt styrkts av arkeologiska fynd.
Källa: Nationalencyklopedin och Wikipedia