Dödsorsaken är ännu inte fastställd. Foto: Anton Engman

Nya teorin om Hvaldimirs död

Uppdaterad
Publicerad

Den sällskaplige vitvalen Hvaldimir, som väckte stor uppståndelse när han dök upp i både norska och svenska vatten, dog antagligen inte av naturliga orsaker.

Det tror i alla fall inte Regina Crosby Haug vid organisationen One Whale, som följt valen i fem år.

Vitvalen upptäcktes i slutet av april 2019 och uppmärksammades eftersom han var mycket kontaktsökande och utrustad med en kamerasele märkt ”Utrustning från Sankt Petersburg”. Detta ledde till spekulationer om att han tränats för att utföra ryska spionärenden och vitvalen kom att kallas för Hvaldimir.

Han har vid flera tillfällen synts till på västkusten, bland annat på Hunnebostrand och Frihamnen i Göteborg.

I lördags hittades han död i vattnet utanför norska Rogaland och ska obduceras.

– Tyvärr hittades han död i dag. Det finns inga större skador på honom, men vi kommer att undersöka saken närmare, sa forskaren Sebastian Strand som arbetat med valen i många år till NRK i samband med händelsen.

”Var frisk”

Dödsorsaken är alltså ännu inte fastställd men Regina Crosby Haug vid organisationen One Whale, som följt valen sedan 2019, tror inte att det är naturliga orsaker som ligger bakom.

– Han var frisk och hade inga tecken på sjukdom. Jag tippar att han blivit träffad av en båt och dött av inre skador. Vi har dokumenterat att Hvaldimir simmat med båtar, och han har tidigare blivit träffad av en båt, säger hon.

I en intervju med Stavanger Aftenblad säger hon att hon inte tror att Hvaldimir har dött en naturlig död.

På organisationens Instagram skriver de att ”vi alla sörjer och går igenom en mängd olika känslor, från hjärtesorg till ilska till förtvivlan”.

Se historien om Hvaldimir.

vitvalen Hvaldimir under ytan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör historien om Hvaldimir innan uppgifterna om hans död. Foto: Anton Engman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.