Nytt larm om dålig arbetsmiljö inom vården i Göteborg. Foto: TT

Nytt larm om överbeläggningar på Östra sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Efter alla turer om dålig arbetsmiljö inom vården i Storgöteborg – nu larmar facken om överbeläggning och usel arbetsmiljö på Östra Sjukhuset.

– Det är så fruktansvärt dålig arbetsmiljö. Folk går hem och gråter, säger Lise-Lott Kjellström, huvudskyddsombud på Kommunal

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om att skyddsombuden på Sahlgrenskas akutmottagning gjort en anmälan om den dåliga arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. Nu är de fackliga representanterna för Kommunal och Vårdförbundet på Östra sjukhusets tur att anmäla.

– Vi har ingen bemanning och våra medarbetare går på knäna med mycket övertid och hög sjukfrånvaro. Men patienterna fortsätter att strömma in och vi måste ju ta hand om dem, säger Lise-Lott Kjellström, tillförordnat huvudskyddsombud på Kommunals avdelning medicinkliniken.

vårdkris

Vårdkrisen i Göteborg

Rapporterna om krisen inom vården i Göteborg har duggat tätt de senaste månaderna. Framför allt har det handlat om överbeläggningar som lett till att patienter blivit liggande i korridorer utan att få den vård de behöver.

Läs också: Kris på Sahlgrenska

Men den här gången handlar det alltså om en dåliga arbetsmiljö på Östra sjukhuset.

Överbeläggning på Östra sjukhuset

På andra sjukhus har mycket av problematiken kretsat kring överbeläggning på akutmottagningen. Men även hög beläggning på andra avdelningar. Och den problembilden känner man delvis igen, förklarar Kjellström.

Läs också: Gravid kvinna avled på Mölndalsakuten

Men på Östra sjukhuset är det inte på akuten som flaskhalsen bildas, utan på de medicinska avdelningarna.

– De hamnar på våra medicinska avdelningar när de egentligen ska vidare till kommunerna, men det finns inga platser där heller. Vi har 30-35 medicinskt klara patienter varje dag på avdelningarna, säger Lise-Lott Kjellström.

Fackförbunden lämnade en framställan i slutet av januari, som rörde arbetsmiljöproblemen på sjukhuset. Arbetsgivaren svar blev 14 modulplatser i ett försök att minska överbeläggningen.

– Där skulle man lägga de utskrivningsklara patienterna och de platserna skulle bemannas med undersköterskor, säger Lise-Lott Kjellström

Åtgärder har inte hjälpt

Men enligt Kjellström har platserna inte hjälpt. Och i huvudsak handlar det om två saker, menar hon.

– De patienterna ligger fortfarande kvar på avdelningarna. Även om det är 14 modulplatser så räcker inte de platserna, det är grundproblemet, säger Lise-Lott Kjellström.

– Samtidigt så finns det ju ingen personal som kan bemannade de platserna i alla fall, säger hon.

”Folk går hem och gråter”

Det har nu gått så långt att fackförbundet Kommunal och Vårdförbundet under onsdagen lämnat in en gemensam anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Vi menar att arbetsgivarna åtgärder är otillräckliga. Det är så fruktansvärt dåliga arbetsmiljö. Folk går hem och gråter. För man känner sig otillräcklig och man har inte kunnat göra det man ska göra för att man hinner inte.

Nu hoppas facken att Arbetsmiljöverket ska kliva in och titta på problemet.

Vill ge satsningen mer tid

Verksamhetschefen för medicin, geriatrik och akutmottagningen på Östra sjukhuset, Maria Taranger, känner igen kritiken.

– Det är sant att vi inte har tillräckligt många platser, inte ens med de här nya, för att räcka till de patienter som behöver vår hjälp.

Både facket och verksamhetschefen verkar vara överens om att problemet stavas personalbrist.

– Det är klart att det känns tungt att jag, som har ansvaret för arbetsmiljön, inte har lyckats med det. Det är en tuff miljö här men lösningen är att få fler att vilja börja jobba här och få fler att stanna, säger hon.

Samtidigt menar Taranger att satsningen på modulplatser kommer att ge effekt – längre fram.

– Vi har fått använda en hel del övertid för undersköterskor nu i början, men vi har också mycket rekrytering på gång, så jag ser positivt på att vi kommer bemannade de här platserna snart med egna undersköterksor. Men jag är medeten om att det är tufft för de undersköterskor som har jobbat här ett tag och ska räcka till att introducerade de här nya vi anställer. Det är en puckel nu, säger Maria Taranger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vårdkris

Mer i ämnet