Foto: TT

Ökat antal TBE-smittade i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som smittats av TBE ökar i Västra Götaland. Nu går Smittskydd Västra Götaland ut med rekommendationer om vaccinering.

Under den senaste femårsperioden har man kunnat se en fyrfaldig ökning av antalet personer i Västra Götaland som har smittats av TBE. Smittskydd Västra Götaland har nu publicerat en karta med nya riskområden för smittan.

Uppmanar till vaccinering

Under 2017 rapporterades 61 fall, och med anledning av det rekommenderar nu Smittskydd Västra Götaland att man vaccinerar sig om man har har permanent boende eller sommarboende i ett utsatt område. Rekommendationen gäller även tillfälliga besökare som vistas i naturen i dessa områden. Enligt smittskyddsläkaren Peter Nolskog är vaccinering det säkraste sättet att skydda sig. Men vaccinationsschemat för TBE har något ojämna intervaller, vilket kan kännas komplicerat för många, menar han.

TBE

– Ja, och sedan är det ganska dyrt också. Det kostar ungefär 300 kronor per spruta och sedan sker det i flera omgångar. Är man en hel familj blir det lätt mycket pengar, säger han.

Kan leda till inflammation i hjärnan

Virussjukdomen TBE sprids av fästingar och kan orsaka inflammation i hjärnan och hjärnhinnorna. Vanliga symptom är feber och huvudvärk, och de flesta som smittas blir friska efter några dagar. Men runt en tredjedel av de smittade får hjärninflammtion eller hjärnhinneinflammtion.

Har man väl blivit smittad finns det inget botemedel mot sjukdomen, och det tar lång tid att återhämta sig. En del personer blir aldrig helt återställda. Enligt Peter Nolskog är det ungefär en person på hundra som dör i TBE.

– Vi har haft ett dödsfall i Västra Götalandsregionen. Men när det är någon som dör så är det ofta personer som kanske inte varit helt friska från början, säger Peter Nolskog.

Har blivit vanligare i Västsverige

TBE är vanligast östra Sverige, men har på senare tid blivit allt vanligare även i Västsverige. Enligt Peter Nolskog finns det flera anledningar till det.

– Delvis har det med klimatfaktorer att göra. Men sedan handlar det mycket om att smittan helt enkelt sprids när fästingar rör sig från öst till väst och fler personer exponeras. Jag misstänker att det är fåglar som hjälper till med förflyttningen, säger han.

Fästingarna är mer aktiva under sommaren, när det är varmt. Men faktum är att fästingarna klarar sig bra på temperaturer ned mot fem till sex plusgrader.

– Våra först fall brukar börja droppa in i juni. Men sedan kan det hålla på ända in i november. Fästingarna försvinner inte på hösten. Det är bara vi människor som har på oss mer kläder, säger Peter Nolskog.

Fakta om TBE

Virussjukdomen TBE sprids av fästingar och kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. De flesta smittade får lindriga besvär, men upp till en tredjedel får inflammationer som kan var farliga.

I Sverige är viruset vanligast i Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala läns kusttrakter och östa delarna av Mälarregionen. De senaste tio åren har dock allt fler personer smittats och det geografiska utbredningsområdet har ökat, inte minst i Göteborgsområdet, östra Skåne och runt Vänern och Vättern.

Du kan skydda dig mot sjukdomen genom vaccination. Barn kan få vaccinationen från och med ett års ålder.

En annan fästingburen sjukdom är borelia. I Sverige är borelia betydligt vanligare än TBE.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TBE

Mer i ämnet