Olexandras tårar för Ukraina: ”Ingen vill bli räddad av Putin”

Uppdaterad
Publicerad

För Olexandra Tershak Gustavsson i Tanum växer oron och allvaret när konflikten i hemlandet Ukraina trappas upp. Hon pratar dagligen med bekanta och släkt i Ukraina, en del av dem har fått lämna sina liv och jobb i Luhansk bakom sig.

– Jag har vänner och släktingar som är rysktalande och det är ingen av dem som vill bli räddade av Putin, säger hon.

Under tisdagskvällen gick Ryssland ut och erkände delar av Ukraina som självständiga stater och att rysk militär skickas till området.

Olexandra Tershak Gustavsson har bott 25 år i Sverige, men växte upp i Ukraina och har barndomsminnen från Luhansk som ligger det nu delvis ockuperade Donbass-området. På tisdagen rapporteras att ryska stridsvagnar rullar in i området.

– Det som är mest hemskt, är att mammor ska behöva begrava sina söner, säger Olexandra Tershak Gustavsson, som också är ordförande i Ukrainska föreningen i Göteborg med medlemmar i stora delar av västsverige.

Tusentals har dött i den långdragna konflikten i östra Ukraina, trots det trodde hon fram tills i går att det skulle komma fram en lösning på konflikten och att den skulle trappas ned. Men efter gårdagens nyhet försvann det hoppet.

På söndag klockan 12 hålls en manifestation på Gustav Adolfs torg i Göteborg under parollen ”vi står med Ukraina”, och mot rysk aggression.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.