Under måndagen tog Marika Andersson, rektor på Sandgärskolan i Borås, beslut om att omedelbart förbjuda mobiltelefoner på skolan under lektionstid – helt och hållet.
– I fredags uppdagades det. Jag fick se filmer på hur lärare filmades på skolan och andra elever också. Ur ett arbetsmiljöperspektiv kände jag att det här inte är en trygg arbetsplats, varken för eleverna eller lärarna, säger hon.
– För mig fanns det inget annat att göra än att inför ett mobilförbud.
Oroad över beteendet
Hon fick bland annat se filmklipp och foton som cirkulerade på sociala medier som Facebook, Youtube och Instagram.
– Det var kanske något foto som var av mindre bra karaktär men generellt var det alla harmlösa filmer, säger Marika Andersson.
Men det är inte just innehållet som rektorn oroar sig för.
– Generellt sett gör alla elever detta. Det viktiga här är att det är så många barn som håller på med det här och inte förstår varför, säger hon.
Marika Andersson menar att hon inte gillar att sätta förbud.
– Jag har alltid under mina år på skolan försökt ha en dialog med mina elever och lär dem leva här och nu med de förutsättningar och digitala verktyg vi har. Jag gillar egentligen inte arbeta på det här viset med förbud, men jag får bara inse att barnen inte förstår vad de utsätter sig själva eller andra för, säger hon.
Arga elever
Sandgärdskolan är en högstadieskola med klasserna 7-9. Totalt går cirka 380 elever på skolan och nu finns det likadana lådor i alla klassrum, där samtliga elever ska lämna sina mobiltelefoner när lektionerna börjar.
– Det är klart att jag fått besök av arga elever som tycker att det är fel, säger hon.
Vissa elever har behov av att kunna lyssna musik för att skärma av sig när det arbetar, men då menar Marika Andersson att det finns lösningar.
– Då får vi möta upp det med att de får lyssna på sina datorer i stället.
Uppmanar föräldrar att inte ringa
Marika Andersson uppmanar även föräldrarna, som informerats om förbudet under måndagskvällen, att inte ringa sina barn under lektionstid.
– För det sker i mycket större utsträckning än man tror. Och det är viktigt att komma ihåg att det är vårdnadshavarna som har ansvar för barnens instagramkonton.
Men hon tycker att föräldrarna tagit förbudet på ett bra sätt.
– Det har bara varit positiva kommentarer, säger Marika Andersson.