En vitval i en hamn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här dyker spionvalen ”Hvaldimir” upp till badgästernas förvåning. Foto: Marcus Wallmark

Omtalade spionvalen ”Hvaldimir” i Frihamnen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Den omtalade vitvalen ”Hvaldimir” har synts till på många ställen längs västkusten på sistone. På nationaldagens eftermiddag dök den upp bland badgästerna vid Frihamnen mitt i centrala Göteborg.

Redan natten till tisdag fick Göteborgspolisen uppgifter om att vitvalen siktats i Fiskebäcks hamn i Västra Frölunda. Och så var fallet.

”Valen mådde till synes bra och föreföll nästan lika nyfiken på åskådarna som åskådarna var på den.” skriver Polisen Göteborg syd på Facebook.

Senare under dagen verkar ”Hvaldimir” ha sökt sig vidare in i Göta älv och dykt upp mitt bland badgästerna i det nyinvigda Jubileumsbadet i Frihamnen.

Mer bakgrund om den omtalade ryska spionvalen här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Fahlman är forskningschef vid djurparken Kolmården strax utanför Norrköping. I klippet berättar han mer om vitvalar och ”Hvaldimir”. Foto: Joergen Ree Wiig, Fisheries Directorate/Esmeralda Edenberg/Parks and resorts

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.