Oppositionen i Borås kritiserar skolpolitiken. Foto: TT

Oppositionen i Borås kritiserar skolpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ytterligare en skola granskats riskerar Borås totalt 11 miljoner kronor i vite. Nu sågas skolpolitiken av oppositionsrådet.

– Det som är allra allvarligast är naturligtvis att vi varje dag har elever som inte känner trygghet i skolan, säger Annette Carlson (M).

SVT Nyheter Väst har i flera reportage berättat om kritiken från Skolinspektionen mot skolorna i Borås och hoten om mångmiljonvite. I många av fallen handlar det om brister i arbetet mot kränkande behandling i skolan. Något som slår mot eleverna, menar Annette Carlson (M).

– De får uppleva kränkningar. En förutsättning för att en människa ska utvecklas överhuvudtaget är att man upplever trygghet.

Borås skolor

Nu senast var det Bodaskolan 1-6 som kritiserades av Skolinspektionen. Bara i området betyg och betygssättning klarar sig skolan utan anmärkning. I övriga fem områden brister det och i fyra områden får skolan ett föreläggande om vite. Det handlar bland annat om Trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling.

Ger lågt betyg

Annette Carlsson ger de rödgröna styret ett lågt betyg för hur de hanterat skolorna. Hon tycker att de är alldeles för tysta om vad som ska göras åt problemen.

– Det som de har ägnat sig åt senaste åren är att skuldbelägga friskolorna och att det är det som är förklaringen till allt elände i de kommunala skolorna. Nu är det dags att de börjar jobba själva och inte lägger skulden på någon annan, säger hon.

”Ett misslyckande”

Socialdemokraten Per Carlsson är ordförande i den nybildade grundskolenämnden. Han medger att det finns brister som måste åtgärdas, men att skolorna redan börjat med en del av det arbetet.

– Det är ett misslyckande att barn känner sig kränkta och att de inte riktigt vet var de ska vända sig när det sker, säger han.

Vill se mer förebyggande arbete

Per Carlsson tycker att elevhälsan måste jobba mer förebyggande än vad som gjorts tidigare, att elevvaktssystemet kan stärkas och att resursförstärkningar behövs.

– Det finns massa saker vi behöver göra nu och det kommer också att ske framöver.

Annette Carlsson tror att krisrapporterna från skolan påverkar bilden av staden, både hos föräldrar och skolpersonal men även hospotentiella boråsare.

– Människor som vill flytta till Borås undrar ju: ”Hur står det till med skolan?, säger hon.

Här brister skolorna i Borås

Extra anpassningar och särskilt stöd

10 föreläggande med vite

Trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling

9 föreläggande med vite

Förutsättningar för lärande och trygghet

6 föreläggande med vite

Undervisning och lärande

5 föreläggande med vite

Styrning och utveckling av verksamheten

4 föreläggande med vite

Ytterligare brister

2 föreläggande med vite

Bedömning och betygssättning

0 föreläggande med vite

Skolinspektionen har granskat skolor i Borås utifrån sex områden. Totalt har elva skolor fått föreläggande med vite i nuläget. Det betyder att kommun kan bli tvungen att betala en stor summa pengar om inte bristerna åtgärdas i tid. Skolorna i Borås riskerar sammanlagt vite för totalt 11 miljoner kronor.

Källa: Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borås skolor

Mer i ämnet