Havsörn i Svolvær, Norge. Foto: TT

Örndagar vid Hornborgasjön

Uppdaterad
Publicerad

Hornborgasjön må vara mest känd för de tusentals tranor som brukar samlas där. Men också örnar söker sig hit. Nu inleds det nya året med Örndagar vid Trandansen – och chansen att faktiskt få se örn är stor, lovar Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgarsjön.

– Flera havsörnar har redan setts i området, säger hon.

Fem helger i rad, med start i dag, så finns kunniga fågelguider med tubkikare på plats från gryning till skymning vid Hornborgasjön, 15 kilometer sydost om Skara. Man har redan kommit igång med att ge örnarna extra mat, så kallad stödutfodring, efter ett års uppehåll på grund av ombyggnation i området.

– Vi stödutfodrar örnar för att det är svårt för dem att hitta mat på vintern. Det är avfall från slakterier som vi ger, bland annat trafikdödade rådjur och även vildsvin ibland, säger Cleas-Göran Ahlgren, ordförande i föreningen Örn-72, som värnar om örnars välstånd i Norden.

Claes-Göran Ahlgren, ordförande Örn-72. Foto: privat

Omkring 800 havsörnspar

Utfodringen har pågått i många år och startades för att rädda den minskande örnpopulationen. Under 1970-talet var havsörnen akut hotad av miljögifter och det fanns till slut bara mellan 50 och 75 havsörnspar i hela Sverige, enligt Claes-Göran Ahlgren.

– Det var det giftiga ämnet DDT som gjorde att havsörnsäggen inte kläcktes eller så ruvades äggen sönder för att skalen var så tunna. När DDT-förbudet kom så ökade mängden havsörnar och det finns nu omkring 800 par, säger han.

Under Örndagarna finns fågelguider från Falbygdens fågelklubb och ÖRN-72 på plats, och de hjälper till att identifiera de stora rovfåglarna från gryning till skymning.

Fakta: Havsörn

• Havsörnen (Haliaeetus albicilla) är mycket stor och kraftigt byggd. Den är Nordeuropas största rovfågel. Vingarna är hos vuxna fåglar nästan rektangulära med i det närmaste rak framkant.

• Det tar fem år innan havsörnar når vuxen ålder, och fjäderdräkten ändrar karaktär under denna tid. Vuxna fåglar är ljusbruna på kroppen med blekare huvud och hals och har gul näbb och vit stjärt.

• Havsörnens föda består av fisk, fågel och en del däggdjur och sammansättningen varierar både geografiskt och under året då tillgången på byten förändras. Jakt efter fågelbyten är oftast mer ansträngande för örnen än fiske och de däggdjur den äter är oftast i form av kadaver.

• Havsörnen är en mångsidig jägare vilket man kan förstå av dess breda diet. Jaktmetoderna kan vara snabba överrumplingsattacker och envisa förföljelser av fågelbyten men även att bekvämt promenera på marken vid grunda fiskvatten. Ofta hittar örnen sina byten genom att sitta stilla och spana i väntan på att ett tänkbart byte ska visa sig.

Källa: Utdrag från Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trandansen

Mer i ämnet