En delad bild som visar två scener. Den vänstra delen visar en tandläkarbesök där en sjukvårdspersonal arbetar med en patient som sitter i en tandvårdsstol, omgiven av tandvårdsutrustning och utrustning som används vid dentala behandlingar. Den högra delen visar en kvinna som sitter i ett rum med en avslappnad atmosfär, eventuellt i en privat miljö med konstverk i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar 23-åriga Nora Mattsson och 22-åriga Felicia Svedemyr Gonzalez vad de tycker om sänkt åldersgräns för fri barn- och ungdomstandvård. Foto: SVT/Helena Rystedt

Oro kring förslag om sänkt åldersgräns för gratis tandvård

Uppdaterad
Publicerad

Systemet med gratis tandvård upp till 23 år väntas försvinna vid årsskiftet. I stället blir det avgiftsfritt för alla upp till 19 år. Det enligt ett budgetförslag från regeringen och Sverigedemokraterna.

– Ungdomar ringer in och frågar efter en undersökning eftersom de är rädda för att få betala, säger Therése Skoog Bergkvist på Folktandvården i Majorna i Göteborg.

I väntrummet på Folktandvården i Majorna i Göteborg står 22-åriga Felicia Svedemyr Gonzales, som precis fått veta att hennes tandläkartid plötsligt ställts in.

– Jag såg meddelandet om avbokningen först när jag stod här utanför. Jaja, jag får väl boka en ny tid då, säger hon lite uppgivet.

Hon är en av alla dem som inte längre kommer att ha gratis tandvård nästa år. Det framgår av ett budgetförslag från regeringen och Sverigedemokraterna som vill sänka åldern för avgiftsfri tandvård från 23 till 19 år.

– Generellt tycker jag att det är jättedåligt! Det är inte många som jobbar i den åldern och man går ju i skolan. Man är inte redo för en sådan kostnad, säger Felicia Svedemyr Gonzalez.

Massutskick till 50 000

Nu pågår förberedelser inom Folktandvården inför den nya tandvårdslagen, som väntas träda i kraft vid årsskiftet.

– Vi har skickat ut ett massutskick till 50 000 patienter i den här åldersgruppen i hela Västra Götaland. Där får de en kortfattad information om hur förslaget kan påverka dem efter första januari, säger Helena Magnusson, klinikchef på Folktandvården i Majorna i Göteborg.

Ser du några risker med att åldern sänks?
– Många i den här åldersgruppen har ju en förhållandevis låg risk för att utveckla en kariessjukdom. Men om de inte går på sina regelbundna undersökningar så finns det ju en risk för ett större tandvårdsbehov och då också högre kostnader.

Förändring av den avgiftsfria tandvården:

  • Förändringen av den avgiftsfria tandvården aviserades av regeringen i budgeten för 2024, och propositionen lades fram till riksdagen i juni 2024. I denna föreslås att åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården ska sänkas från till 23 år till 19 år och att åldersgränsen för att kunna få del av statligt tandvårdsstöd på motsvarande sätt ska sänkas från 24 till 20 år. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.
  • I budgetpropositionen för 2025 aviserar regeringen den första etappen av en omfattande tandvårdsreform där tandvårdens högkostnadsskydd mer ska efterlikna det som finns i övrig vård. Föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.

    Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.