Det är snustorra siffror. Men bakom dem finns människor som kämpar för att ha råd med hyran, semesterresan eller att låta barnen idrotta. SVT har granskat data från Statistiska centralbyrån som beskriver hur inkomstskillnaderna i Sverige blir allt större. Det gäller även Västsverige.
Västra Götaland som helhet har å ena sidan mindre inkomstklyftor än genomsnittet i Sverige. Men å andra sidan hamnar Göteborg, Sotenäs och Skara ändå på 17:e, 18:e och 20:e plats bland de svenska kommunerna, med betydligt högre skillnader i inkomster mellan rika och fattiga.
Mellan 2011 och 2017 har inkomstskillnaderna dessutom ökat i alla västsvenska kommuner förutom två; Götene, och Orust. Den sistnämnda kommunen är den enda som minskade inkomstskillnaderna under tidsperioden.
Låg arbetslöshet förklaring
Där är Catharina Bråkenhielm (S) kommunstyrelsens ordförande.
– Jag tror att arbetslösheten påverkar detta väldigt mycket. Vi har alltid legat lågt när det gäller arbetslöshet och ungdomsarbetslöshet, men de senaste åren har vi legat ännu bättre till, säger hon.
Bråkenhielm har rätt. I april hade Orust lägst ungdomsarbetslöshet i Sverige, 2,5 procent. Eller 19 personer. Det kan jämföras med genomsnittet i Sverige, knappt 8 procent, eller genomsnittet i Västra Götaland.
Receptet för de goda siffrorna är en mycket aktiv arbetsmarknadsenhet på kommunen – och en företagaranda.
– De jobbar väldigt aktivt med de stora grupperna som är arbetslösa och har svårt att få jobb. Våra ungdomar får jobb och våra nyanlända får jobb, vilket gör att de inte hamnar i ”fattig-gruppen”, säger Carina Bråkenhielm.
Ökade skillnader i Lerum och Grästorp
I andra delar av Västsverige ser det inte likadant ut. Motsatt effekt har Lerum och Grästorps kommuner sett de senaste åren. Där har inkomstklyftorna ökat allra mest bland de Västsvenska kommunerna.
– Vi ser att många människor med långa karriärer i Göteborg väljer att flytta ut till oss i Lerum. De tar då med sig sin relativt höga inkomst, vilket jag tror avspeglas i inkomstskillnaderna på så sätt att vi fått en större grupp höginkomsttagare, säger Alexander Abenius (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerum.
Lerums kommun har i sin budget beslutat att hålla nere kostnader för exempelvis försörjningsstöd till ett minimum under 2019, och kommunen kommer framöver ställa krav på motprestation för att få försörjningsstöd. Alexander Abenius är dock inte orolig över att klyftorna kan komma att öka i kommunen.
– Vi har fortfarande relativt få människor med låg ekonomisk standard. Och jag är också väldigt glad över att exempelvis medianinkomosten i Lerum ökar.
SVT: Arbetar ni med något särskilt projekt för att minska klyftorna?
– Det är ingenting som vi satt ut varken i budget eller verksamhetsplan, men det är något man behöver arbeta med hela tiden, att se till att så många som möjligt har det så bra som möjligt. Det är ett långsiktigt arbete.
Inkomstklyftor i Västsverige 2011-2017
De kommuner där inkomstskillnaderna ökat mest:
Lerum
Grästorp
Gullspång
De kommuner där inkomstskillnaderna ökat minst:
Orust (minskat)
Götene
Munkedal
De kommuner med störst inkomstskillnader 2017:
Sotenäs
Göteborg
Skara
De kommuner med minst inkomstskillnader 2017:
Ale
Karlsborg
Götene