Lärarförbundet presenterar varje höst en stor skolrankning som utgår från ett tiotal kriterier, bland annat hur stora resurser lärarna upplever att de får till undervisningen.
Andra kriterier är hur hög lärartäthet man har, i vilken grad lärarna är utbildade och hur frisk personalen är. Även betygsresultat vägs in.
Orust kommun hamnade förra året på plats 41 av landet 290 kommuner. Nu klättrar man alltså till plats nummer två, efter Vellinge.
– Det är ett rejält kliv, det gjorde vi förra året också. Det här är oerhört roligt och vi är mycket stolta, säger Kristina Svensson, (MP), ordförande i utskottet för lärande i Orust.
Gamla problem lösta
Enligt Kristina Svensson är det ett medvetet arbete som ligger bakom.
– Vi har satsat stort på att rekrytera bra lärare, vi har haft en framgångsrik it-satsning som har välkomnats av både lärare och elever och vi har lyckats lämna de tråkiga lokalfrågorna bakom oss.
Kristina Svensson syftar på den nybyggda skolan i Henån som drabbades av byggrelaterade fuktskador och som under långa perioder inte kunde användas. De problemen sägs nu vara helt lösta.
Ett kvitto på att man är en bra skolkommun, enligt Kristina Svensson, är att lärarna trivs.
– Det visar sig många gånger att lärare som lämnar Orust för arbete i andra kommuner kommer tillbaka efter en tid, säger hon.
Andra kommuner i toppen och botten
Andra kommuner i Västsverige som hamnar bra i rankingen är Grästorp på plats nummer sju och Lidköping på plats nummer 24.
I botten hamnar Lilla Edet, på plats nummer 285. Även Munkedal och Svenljunga hamnar lågt, på plats nummer 280 respektive 274.
Här är kriterierna i Skolrankingen
- Resurser till undervisningen.
- Utbildade lärare.
- Lärartäthet.
- Friska lärare.
- Lärarlöner.
- Kommunen som avtalspart.
- Andel barn i förskola.
- Betygsresultat, genomsnittligt meritvärde i åk 9.
- Betygsresultat i åk 9 i förhållande till förutsättningarna, Likvärdighetsindex.
- Andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9.
- Andel elever godkända i alla ämnen i förhållande till Likvärdighetsindex.
- Andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år.
- Andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier.
Källa: Lärarförbundet
Här kan du se hela listan (extern länk)