Sahlgrenskas kritik mot nedfrysning av ägg: ”Rent obiologiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Inom den offentliga vården erbjuder man bland annat unga cancerpatienter att frysa ner sina ägg innan en cellgiftsbehandling. Men att det erbjuds även privat till unga tjejer tycker överläkaren Ann Thurin Kjellberg är att utsätta dem för falska förhoppningar.

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg använder man metoden att frysa ner obefruktade ägg från unga kvinnor, men enbart av medicinska skäl.

– Det kan vara en ung kvinna som drabbats av cancer och ska inleda en cellgiftsbehandlig, vilket kan leda till att äggstockarna helt slås ut och att kvinnan aldrig kommer kunna skaffa barn. För de unga tjejerna är det oerhört värdefullt att få den möjligheten, säger Ann Thurin Kjellberg, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Obiologiskt att få barn sent i livet

Men att enbart frysa ner sina ägg för att sedan använda dem för att försöka bli gravid senare i livet anser hon vara helt obiologiskt. Med det menar hon att det är bäst möjligheter att bli gravid vid 18 till 25 års ålder och att nedfrysning kan inge falska förhoppningar när man väl tinar upp äggen.

Men samhället förändras ju, många väljer att satsa på karriär innan man skaffar barn?

– Ja och det tycker jag är dumt. Det är ju rent obiologiskt att få barn när man är runt 40 år. Sen kan det ju vara så att kvinnan inte alls lyckas bli gravid, att befruktningen misslyckas och att äggen tar slut. Då har man missat alla chanser att bli gravid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.