Överläkaren om att frysa sina ägg: ”Det finns aldrig någon garanti”

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler kvinnor väljer tack vare ny teknik att frysa ner obefruktade ägg för att senarelägga sin graviditet. Men det finns inga garantier för att det ska lyckas.

– De flesta kvinnor som kommer hit befinner sig i en social situation där de inte träffat en partner och tiden för att bli gravid börjar rinna iväg, säger Anna-Lena Wennberg, överläkare på Nordic IVF.

Nordic IVF i Göteborg var en av de första i Sverige att erbjuda kvinnor att frysa ner obefruktade ägg för att kunna bli med barn senare i ivet. Tidigare var det endast möjligt att frysa ner redan befruktade ägg.

Sedan tidigare har den offentliga vården erbjudit äggfrysning av medicinska skäl, exempelvis innan en cancerbehandling. Tekniken som då användes innebar dock att många ägg skadades eller inte överlevde nedfrysningen, men tack vare att tekniken förbättrades 2011 kunde även privata kliniker börja erbjuda äggfrysning.

Möjlighet att bli gravid

När kvinnan väljer att tina upp äggen befruktas de antingen genom donerade spermier eller med en partners. Själva befruktningen sker i ett mikroskop och om befruktningen lyckas insemineras kvinnan med det befruktade äggen.

Kan bli dyrt

Kostnaden för att frysa ner ägg ligger runt 40 000 kr. Enligt Anna-Lena Wennberg har studier visat att det är lika stor möjlighet att bli gravid med nedfrysta ägg som vid en provrörsbefruktning med färska ägg. Men det finns inga garantier för att det ska lyckas.

– Även om man har många ägg i frysen finns ingen garanti för att det ska bli ett barn, men ju yngre man är desto större blir chansen.

Diagrammet nedan visar utvecklingen för Nordic IVF:s fyra kliniker under de senaste fem åren, samt Stockholm IVF som tillhör samma koncern. Antalet äggfrysbehandlingar på klinikerna har gått från 39 år 2017 till 277 år 2021.

Alla nedfrysningar på Nordic IVF och Stockholm IVF i Sverige från 2017-2021. Foto: Privat Nordic IVF/Stockholm IVF

Äggfrysning

  • Äggen förvaras i speciella behållare med flytande kväve som har en temperatur på -196 grader.
  • Eftersom tekningen är relativt ny vet man inte hur länge äggen kan bevaras, mer än att det kan vara upp emot hundratals år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.