Starta klippet för att se när sexköparna grips mitt framför SVT:s reportrar i centrala Göteborg.
En grupp områdespoliser i lokalpolisområde city har sedan i oktober arbetat intensivt mot sexköpare i Göteborg. SVT Nyheter Väst var med på två av insatserna, en av dem vid en adress i Linnéstaden i centrala Göteborg.
Sexköparna passerar i en strid ström utan att notera SVT:s kamera eller de civilklädda poliserna. De går in i lägenhetshuset där de misstänkta sexköpen äger rum. Sex av männen grips efter att ha varit i fastigheten i runt 30 minuter.
– De här lägenheterna hyrs i andra hand av andra personer, säger Tobias Norelius, polisinspektör och chef för en områdesgrupp i Göteborg.
Polisen: Ökat fokus på sexköpare under pandemin
Under coronapandemin har polisen kunnat jobba mer riktat mot prostitution och människohandel.
– Vi kan nu jobba med det här eftersom de flesta evenemang som exempelvis konserter har varit inställda, säger polisinspektör Tobias Norelius.
En kraftig ökning i storstadregionerna
I polisregion Väst har polisen under 2020 haft 135 anmälda brott som rör köp av sexuell tjänst, att jämföra med 43 anmälda brott under 2019.
– Vi måste fortsätta jobba mot det här. Vi skulle också behöva hjälp av allmänheten som kan tipsa oss om de misstänker sexköp i sin trappuppgång, säger Tobias Norelius.
I polisregion Syd hade polisen 142 anmälda brott under 2020, motsvarande siffra för 2019 var 99.
Polisregion Stockholm har under 2020 haft 327 anmälda brott, under 2019 anmäldes totalt 163 brott.
– Männen som köper sex är inte rädda för sjukdomen covid-19. De är mer rädda att åka fast, säger Jana De Geer, tillförordnad sektionschef på polisens människohandelssektion i region Stockholm.
Anmälda brott avseende köp av sexuell tjänst
Övriga polisregioner – 2020
Bergslagen – 47 brott
Mitt – 66 brott
Nord – 122 brott
Öst – 191 brott
Under 2019 anmäldes
Bergslagen – 184 brott
Mitt – 90 brott
Nord – 53 brott
Öst – 109 brott
Källa: Polisen