Patienters personnummer syntes i fönsterkuvert – Västra Götalandsregionen anmäler sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Patienters personnummer har kunnat ses i fönstret på fönsterkuvert som skickades från Västra Götalandsregionen till Försäkringskassan. Hur många som drabbats vet inte regionen som nu anmält sig själva till Integritetskyddsmyndigheten.

Det var regionen själv som gjorde upptäckten att patienters personnummer kunde ses när intyg skickades med fysisk post. Bakom det hela ligger ett journalsystem med felaktiga mallar som gjort att personnumren placerats på fel ställe.

I anmälan till Integritetsmyndigheten uppges att incidenten kan leda till att patienter drabbas av identitetsstöld och bedrägeri.

Enligt regionen ska patienternas personnummer bara ha varit synliga för personal inom posten som hanterat utskicken.

Hur länge felet pågått eller hur många som drabbats vet inte regionen i nuläget. Nu arbetar man för att utreda och åtgärda den bakomliggande orsaken till felet, och har även infört nya rutiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.