• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Petra Hedström i Strömstad fick ett beviljat kejsarsnitt på Kalnes sjukhus i Norge. Hör henne berätta om det hon menar var räddningen. Foto: Privat/SVT

Petras skräck inför förlossningen – hittade räddningen i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Petra Hedström ville till varje pris undvika en vaginal förlossning. Från sjukhuset i Trollhättan fick hon inga garantier. Då hittade hon räddningen – i Norge.

– Jag vill inte behöva vara orolig under min graviditet, säger hon.

När Petra Hedström från Strömstad skulle föda sitt andra barn ringde hon till Näl, sjukhuset i Trollhättan, för att diskutera ett kejsarsnitt. Hennes första förlossning hade varit traumatisk och slutat med akut kejsarsnitt.

– De sa att jag ändå skulle försöka med en vaginal förlossning, för det behöver inte bli som första gången. Men jag kände bara nej, säger hon.

– Jag ville inte behöva vara orolig under min graviditet.

Missnöjd med beskedet från Näl valde hon därför att söka sig vidare – och hamnade till slut i Norge.

I klippet berättar Petra om sin resa: Från ett osäkert nej på Näl till ett säkert ja i Kalnes.

Många får hjälp

Efter ett samtal med en läkare på sjukhuset Kalnes i Norge fick Petra Hedström ett kejsarsnitt beviljat. Hon upplevde att det gick betydligt smidigare än om hon skulle ha försökt på Näl.

Petra är inte heller som omföderska ensam om sin förlossningsrädsla. Enligt statistik från Socialstyrelsen söker 9 av 100 omföderskor hjälp för sin förlossningsrädsla i Västra Götaland. Rikssnittet ligger på 10 av 100.

Annorlunda syn i Norge

Är det lättare att få ett planerat kejsarsnitt på Kalnes sjukhus i Norge? Katrine Sjöborg, klinikchef och överläkare på Kalnes, kan inte säga varken ja eller nej. Men hon vet att man har en annorlunda syn på beviljade kejsarsnitt – för omföderskor.

Katrine Sjöborg, klinikchef och överläkare på Kvinnokliniken på Kalnes sjukhus. Foto: Sykehuset Østfold

– Om en kvinna har en traumatisk förlossningsupplevelse bakom sig så är rutinerna att hon får en läkarkonsultation nästan direkt, säger hon.

Näl: Mottagningen fungerar väl

På Näl är Graciela Carlsson, verksamhetschef på Auroramottagningen, den specialistmottagning som behandlar förlossningsrädda kvinnor.

– Våra rutiner är att man träffar en erfaren barnmorska först för ett samtal, det finns även chans att träffa psykolog för att behandla sin rädsla, säger hon.

Får man träffa en läkare direkt om man har en traumatisk förlossning bakom sig?

– Man får framför allt träffa en barnmorska, och beroende på omständigheter som man har rett ut innan så kan en läkare också närvara.

I klippet förklarar verksamhetschefen på Näl varför man anser att föräldrar inte alltid vet bäst.

Auroramottagningar – vad är det?

  • På en auroramottagning specialistbehandlas förlossningsrädda kvinnor som har fått en remiss av sin barnmorska från barnmorskemottagningen (tidigare MVC).
  • Ofta består behandlingen av samtal med erfarna barnmorskor, psykologer och läkare, allt för att lugna oron hos den gravida.
  • Det finns olika rutiner för hur och om man beviljar ett kejsarsnitt där det inte finns medicinsk orsak. Det kallas för kejsarsnitt på psyko-social indikation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.