Det är fastighetsägaren som är skyldig att skydda sina byggnader mot översvämningar, enligt nuvarande lagstiftning. Eftersom kommunen ofta är en stor fastighetsägare i centrala orter så faller ansvaret ofta på dem. Och behovet av sådana skydd kommer att öka kraftigt i takt med att klimatet förändras.
Mindre pengar att fördela
Kommuner kan söka statliga bidrag genom MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Orust kommun fick exempelvis två miljoner förra året för att skredsäkra centrum. MSB har en budget för sådana här skydd på 75 miljoner kronor under 2020 – för hela landet. Men de har i år fått in ansökningar på tre gånger så mycket: 240 miljoner kronor. Det är alltså många kommuner som kommer bli utan bidrag.
– Den budgeten som MSB har idag återspeglar inte de kostnader som kommer bli för att översvämningssäkra Sveriges kustnära samhällen, säger Rickard Karlsson, planchef för Orust kommun.
Och nästa år kommer MSB:s budget för “förebyggande åtgärder för naturolyckor” där översvämningar eller ras och skred och åtgärder mot dessa räknas in, dessutom minska och ligga på bara 25 miljoner, enligt det nya budgetförslaget.
”Behövs tydligare ansvarsfördelning”
I Göteborg finns en grov uppskattning av vad åtgärder mot klimatförändringarna kommer att kosta: 30 miljarder kronor. Göteborgs klimatstrateg, Lisa Ekström, håller med om att ansvaret behöver förtydligas.
– I dag hamnar väldigt mycket av ansvaret hos kommunerna. Det kanske kan funka för en större kommun men många är ju mindre kommuner där vi ser att vi skulle behöva en mycket tydligare ansvarsfördelning mellan staten kommuner och enskilda fastighetsägare, säger hon.
”Inte gratis”
I Uddevalla uppger kommunchefen att kostnaderna kommer bli minst 500 miljoner kronor.
– Det är inte gratis att bygga sådana här översvämningsskydd och skredsäkring kostar mycket pengar, säger Christine Gunnarsson, projektledare vid Uddevalla kommun.
Inrikesminister Mikael Damberg svarar via sin pressekreterare Per Strängberg på kritiken:
”I budgetpropositionen för 2021 gör regeringen en stor satsning genom en ökning av anslaget för skredsäkring längs Göta älv med 100 mnkr för år 2021 respektive år 2022”, skriver Per Strängberg på mail.
Han uppger också att 75 miljoner var en omfattande tillfällig satsning och att MSB nu kommer att återgå till de förutsättningar som gällde före 2017. De bidrag som MSB beviljar är inte tänkta att ersätta samtliga kommuner för deras totalkostnader för förebyggande åtgärder.
Flest MSB-bidrag till Västra Götaland
Under perioden 2015-2019 beviljade MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, anslag på totalt 75 miljoner kronor
Det handlade om ”förebyggande åtgärder för naturolyckor”, alltså mot ras, skred eller översvämningar.
Pengarna gick till 77 olika projekt, 31 av dem till kommuner i Västra Götaland.
Räknar man istället i pengar var det 27 procent av den totala summan som gick till kommuner i länet.
Källa: MSB