Såhär såg det ut i Henån 2018. Foto: SVT

Så mycket kan havsnivån höjas på västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Landhöjningen på västkusten har hittills gjort att höjningen av havsnivån har ”ätits upp”. Men snart väntas jämviktsnivån passeras.

Till år 2100 räknar SMHI med en höjning av havsnivån på runt en halvmeter för västkusten, om utsläppen fortsätter att öka. Och vid stormar och oväder handlar det då om en höjning på flera meter.

Temperaturen stiger på hela jorden till följd av klimatförändringarna. Det här gör att havstemperaturen ökar och att vattnet då tar mer plats. Avsmältningen av isen vid Arktis och Antarktis bidrar också till att havsnivån höjs. Sedan början av 1900-talet har havsnivån höjts med cirka 20 centimeter, globalt sett.

På västkusten pågår en landhöjning, allt sedan inlandsisen försvann. Isen tryckte ner landmassorna, och när den försvann så höjs landnivån igen.

Landhöjningen motverkar

Längs Västra Götalands kust är havsnivåhöjningen fortfarande negativ, landet höjs alltså mer än vad havsnivån gör. Sedan 1890 har landhöjningen legat på 17 centimeter i Stenungsund. I södra Sverige är det omvända förhållanden. I Helsingborg har istället havsnivån höjts med 9 centimeter under samma period.

Osäkra beräkningar

Det är svårt att förutsäga och beräkna hur mycket havsnivån kommer att stiga längs med Sveriges kuster, men forskare räknar med runt en halvmeters havsnivåhöjning till år 2100 i Västra Götaland. Det bygger på att utsläppen av koldioxid fortsätter att öka. Vid stormar och oväder blir höjningen då drygt två meter, istället för dagens en och en halv. Hade inte landhöjningen fortsatt hade havsnivån höjts ännu mer.

Varmare väder

Det är värt att påminna om att dessa beräkningar är väldigt ungefärliga, eftersom det påverkas av huruvida vi kommer fortsätta släppa ut växthusgaser eller inte. Just nu bedömer SMHI att en temperaturökning på 2,2 grader i Sverige är sannolik till år 2100. Det mer pessimistiska scenariot handlar om temperaturökningar på över 4 grader till 2100.

I klippet nedan träffar du två personer på västkusten som redan lider av återkommande översvämningar.

Får ta gummibåt till veterinären – bara början av klimatförändringarna  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.