Hör varför Västtrafik vill stoppa appen som varnar för biljettkontrollanterna.

Fuskappen som Västtrafik vill stoppa: Anser att den underlättar för brott

Uppdaterad
Publicerad

En mobilapp som varnar för biljettkontrollanter i Göteborg har fått Västtrafik att agera.

Nu försöker man få bort appen från Google play.

– Vi anser att den underlättar för brott, säger Maria Björner Brauer, enhetschef på Västtrafik.

Hör Maria Björner Brauer berätta om varför Västtrafik vill få bort appen i klippet ovan.

Appen går ut på att informera var biljettkontrollanter befinner sig. Användare kan rapportera in var man sett kontrollanter och även se vilka andra områden som rapporterats in. Det skickas också ut notiser till mobilen när kontrollanter finns i närheten.  

Nu har Västtrafiks juridiska ombud kontaktat Google play, som distribuerar appen, i ett försök att få den avstängd, förklarar Björner Brauer.  

– Vi tycker att det här rimmar illa med Googles egna användarvillkor för vi anser att den här appen underlättar för brott, säger hon.  

Bakom appen står göteborgaren Mattias Gerle som dock inte blivit kontaktad av Västtrafik angående appen.  

– Jag tycker det är konstigt att de inte försökt kontakta mig först. Då hade vi kanske kommit fram till en gemensam lösning, säger han.

Straffbart att fuskåka

Att åka kollektivtrafik utan biljett räknas som ringa bedrägeri och är straffbart. Västtrafiks bedömning är att appen underlättar för brott, vilket är anledningen till att man vill stoppa den.  

Enligt polisens nationella rättsliga avdelning är det oklart om appskaparen skulle kunna göra sig skyldig till något brottsligt. 

Men i ett mejl skriver man att det är svårt att se att det skulle vara straffbart att tillhandahålla denna typ av app. Polisen hänvisar även till att det finns liknande appar för att varna för fartkameror och poliser i trafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.