Ingången till en Skara sommarland med människor som samlas utanför. I förgrunden finns en citatruta med text som uttrycker en persons försök att få bort åskådare som filmade en händelse medan hjälp gavs åt en pojke. Bakgrunden visar delar av nöjesparkens struktur med träd och en blå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se hur ambulanspersonal berättar i förhör om hur svårt det var att nå olycksplatsen på Skara sommarland där en 10-årig pojke drunknade. Foto: SVT

Pojke drunknade på Skara sommarland – badgäster stod i vägen för ambulans och filmade

Uppdaterad
Publicerad

I augusti drunknade en tioårig pojke på Skara sommarland.

Men när räddningsinsatsen drog igång stod badgäster i vägen för ambulanspersonal och filmade händelsen. Det framkommer av förhör som SVT Nyheter Väst tagit del av.

– Det är mer sällsynt att vi inte ser någon som filmar vid en olycka, säger Erik Marklund, enhetschef Skaraborgs ambulans.

Det var en badvärd som upptäckte att den tioårige pojken låg livlös i en av Skara sommarlands bassänger, eftermiddagen den 3 augusti. Ambulans larmades till platsen och pojken fördes till sjukhus med helikopter, men hans liv gick inte att rädda.

I polisens nu nedlagda förundersökning berättar både ambulanspersonal och besökare om hur svårt det var för ambulansen att ta sig fram till olycksplatsen.

– Vi körde med blåljus och sirener där inne i parken då folk inte flyttade på sig, detta för att kunna ta oss fram, säger en ambulansförare i förhör.

Folk som står i vägen vid olyckor inget ovanligt

Erik Marklund, enhetschef på Skaraborgs ambulans, menar att fenomenet inte är ovanligt. Vid varje larm och utryckning förekommer personer som är mer eller mindre i vägen.

– Om vi hindras av ovetande personer eller personer som råkar vara i vägen så tar det längre tid för oss att komma fram. Det är patienten som far mest illa av detta, säger han.

Vittnesmål skildrar hur människor samlades runt platsen där pojken hittats. Många stod på kanten för att komma så nära som möjligt, andra filmade med sina mobilkameror.

Ambulanschefen: Vanligt att personer filmar

Samtidigt fortgick eftermiddagen på Skara sommarland som vanligt. Besökare åkte rutschbana intill olycksplatsen och skvätte vatten på sjukvårdarna.

Att personer filmar vid olycksplatser är ofta förekommande enligt Erik Marklund.

– Det är mer sällsynt att vi inte ser någon som filmar, säger han.

Vittnesmål i polisens utredning

”Vi körde med blåljus och sirener där inne i parken då folk inte flyttade på sig, detta för att kunna ta oss fram.”

Ambulanssjuksköterska

”Vi gick där, det var väldigt, väldigt mycket folk. De filmade och stod i vägen.”

Ambulanssjuksköterska

”Det hade varit bra om parken hade kunnat stängas av under tiden vi arbetade med detta. I alla fall det intilliggande området. Medan vi arbetade där så var vattenparken igång, det var personer som åkte rutschbana intill oss och skvätte vatten på oss”.

Ambulanssjuksköterska

”Jag hade två timmar innan detta hände sagt till min kompis och kollega som också jobbar på ambulansen, att det bara är en tidsfråga innan vi kommer jobba här. För det var så mycket folk och rörigt på stället.”

Badgäst som jobbar som ambulanssjuksköterska

”Jag är inte förvånad över att det hände, jag kommer inte ta med mina barn något mer”.

Badgäst som jobbar som ambulanssjuksköterska

”Det är kaotiskt för att gäster på Sommarland vill leka. De åker rutschkanor och så vidare. Vuxna står och tittar på och filmar, det var ett spänt läge”.

Ambulanssjuksköterska

”Jag försökte få bort folk som stod och filmade. Så jag gjorde det medans de försökte hjälpa pojken”.

Badvakt

”Det hade samlats många nyfikna runt hela poolen och nära de som jobbade med pojken. Så jag och den andra badvärden som jobbat vid poolen började mota undan folk och ropa upp folk ur poolen.”

Badvakt

”Det var mycket folk med kameror runt omkring och många stod och tittade. Det var mycket folk som hade samlats ovanför badet och många stod på kanterna så nära pojken som möjligt”.

Besökare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.