Egentligen heter de UAS – Unmanned Aerial System. Dessa insektsliknande farkoster lite drygt hundra meter upp i luften kan både upptäcka brott, söka efter och följa misstänkta samt säkra bevis.
Nu har polisen beslutat om utökad användning av denna kamerabevakning från luften.
– Efter att ha analyserat citys problematik med brottslighet med mera har vi sett att polisens behov av denna typ av övervakning trumfar den enskildes rätt att inte bli bevakad, säger Kim Kanefur.
Integritetskränkande
Lagstiftaren menar att UAS:er är mer integritetskränkande än fasta övervakningskameror, eftersom en enskild individ inte kan välja bort dem genom att undvika ett bevakat område. UAS kan ju följa en person överallt.
Tidigare har drönare därför bara tillåtis via tillfälliga beslut, när det funnits risk för allvarlig brottslighet. Men nu tillåts alltså kontinuerlig drönarövervakning vid vissa tider, platser och situationer.
– Det nya beslutet togs onsdag förra veckan. Men det är ju inte så att vi kommer att ligga och flyga med drönare tjugofyra-sju, säger Kim Kanefur.
Bevakningsintresset större
Eftersom det rör sig om Sveriges näst största citykärna, där de flesta naturligtvis har legala skäl att uppehålla sig, måste polisen ändå vara restriktiv. Den integritetsavvägning som gjorts innebär att drönarna kan skickas upp vid narkotikainsatser, råninsatser, krog/helginsatser samt när det är sport- eller musikevenemang. Vid dessa tillfällen anses bevakningsintresset större än integritetsintresset.
I normalfallet ska det heller inte gå att identifiera enskilda. Men vid misstanke om brott kan operatören zooma in för att göra just det eller säkra bevis.
Snabb utveckling
Kim Kanefur tycker att det är spännande att följa den tekniska utvecklingen, och tror att det här är ett snabbt växande fält.
– Det är otroligt roligt hittills. Och folk är generellt sett väldigt positiva. Men man blir nästan rädd när man ser vart tekniken är på väg. Bolagen experimenterar med drönare i insektsstorlek...