Ett montage med  en bild på ett tältläger och en bild på en man.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Max Popovski, masterstudent i sociologi, berättar om varför han tältat utanför universitetet i över 100 dagar nu. Foto: SVT

Polisen: 35 anmälningar runt tältlägret vid Vasaparken i Göteborg sedan i somras

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 dagar har gått sedan studenter vid Göteborgs universitet slog upp tält – till stöd för Palestina.

Samtidigt har över 35 polisanmälningar om misstänkta brott runt lägret inkommit till polisen sedan i somras.

– Det här är att betrakta som en allmän sammankomst och den är grundlagsskyddad, säger Max Olsson vid polisen i Göteborg City.

Sedan mitten av maj har studenter tältat utanför Göteborgs universitet. Deras krav är bland annat att universitetet fördömer Israels krigsföring i Gaza samt avbryter alla samarbeten med israeliska lärosäten.

En av studenterna och talespersonerna för lägret är Taha Khatab, masterstudent i socialt arbete och mänskliga rättigheter. För honom är manifestationen viktig, berättar han.

– Jag är en palestinsk flykting. Jag har många kamrater som har palestinska rötter och som har förlorat anhöriga. Det är sorligt att jag studerar mänskliga rättigheter när jag ser min ledning inte agera utifrån det.

Polisen: Allmän sammankomst

Polisen i Göteborg gör bedömningen att lägret är en allmän sammankomst. Sedan i slutet av maj har det kommit in över 35 anmälningar om misstänkta brott i anslutning till lägret.

Anmälningarna utgör inte skäl nog att upplösa lägret, berättar polisen.

– För det krävs allvarligare ordningsstörningar som skulle göra att vi kan gå in och flytta på dem och just nu är vi inte där, säger Max Olsson, lokalpolisområdeschef.

Anmälningarna handlar bland annat om misshandel, ofredande, skadegörelse, olaga hot och hets mot folkgrupp.

– Vi jobbar aktivt i flera ärenden. Flera av dem har lett till åtal, i andra har man inte inlett förundersökning, säger Max Olsson.

Polisen har nu satt upp kameror runt Vasaplatsen.

Oppositionen ville koppla in Kronofogden

När SVT är på plats är det flera personer som besöker tältlägret för att ge sitt stöd till studenterna. Men lägret har också kritiserats.

Oppositionen i Göteborg har velat koppla in Kronofogden för att vräka studenterna, ett förslag som nyligen röstades ned i kommunfullmäktige.

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt att man försöker avhysa oss istället för att prata om vad det här faktiskt handlar om, säger Max Popovski, masterstudent i sociologi.

Lägret verkar ändå dra till sig personer som begår brott. Kan du förstå att det finns de som vill ha bort er härifrån?

– Jag förstår att det finns sådana krafter. Men jag tycker också att dessa människor har en skev prioritering, säger Max Popovski.

Ett montage med en bild på rektorn vid Göteborgs universitet och en banderoll från tältlägret i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 35 polisanmälningar om misstänkta brott runt lägret har inkommit till polisen sedan i somras. Hör Malin Broberg, rektor vid Göteborgs universitet reagera på det i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.