Vi har tidigare berättat om att polisen nu är snabba med att göra orosanmälningar till socialtjänsten för att få bukt med gängkriminalitet. Kommunpolis Håkan Bredinge är tydlig med att han inte har inblick i hur socialtjänsten jobbar eller vilka lagar de har att förhålla sig till. Men han tycker sig ändå se en förändring, och att det nu krävs väldigt allvarliga problem för att socialtjänsten ska ingripa.
– Vi som ser och känner de här pojkarna så tycker vi ibland att det krävs ganska mycket innan orosanmälningarna biter riktigt. Det är nog en upplevelse, att gränserna har flyttats fram lite för vad som är rejäl oro, säger han.
Områdeschefen menar att man måste jobba mer förebyggande. Men fem utredande socialsekreterare i stadsdelen har slutat och kommer inte ersättas.
Polisen ropar efter åtgärder för att komma åt gängkriminaliteten, samtidigt drar ni ner på er personal?
– Man måste jobba mer förebyggande och hindra unga från att sugas in i gängkriminalitet. När det kommer en ansökan eller anmälan till socialtjänsten har det redan hänt, säger Alexis Ljungkvist, områdeschef för bistånd Norra Hisingen.
”Poliser vädjar”
En av de utredande socialsekreterarna som jobbar i stadsdelen menar också att polisen uttrycker till dem att de borde komma in tidigare i ärenden.
– Det hör ju jag när jag pratar med poliser i yrket. Polisen står ju och vädjar om att socialsekreterarna behöver komma in tidigare, när vi kommer in säger de att det nästan är för sent. Hela samhället pratar om det. När ett ärende nått polisen är det på gränsen till för sent, då är det redan svårare att komma in och göra en insats som hjälper dem, säger en socialsekreterare.
Oro för killar som är med i gäng
Något som för några år sedan hade lett till kraftfulla åtgärder, gör inte det idag, tror Håkan Bredinge.
– Det är bara en känsla som jag har. Vi som ser de här killarna ganska ofta kan ju få en ganska stark oro. Det hänger ju ihop med vårt polisiära uppdrag. Vi ser dem i sammanhang där de som sen ska fatta beslut inte riktigt ser det så.