Det är tre spår som tekniker på Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, nu har säkrat och dokumenterat.
Det första spåret är från en kvinna och kommer, enligt NFC, från någon av föräldrarnas barn, d v s antingen Helena själv eller någon av hennes två systrar.
Det andra spåret är ett så kallat bland-dna, alltså dna från två personer.
– Men när det gäller bland-dna så kan NFC bara söka mot en viss person som vi i så fall ska peka ut och någon sådan har vi inte, säger Lars Johansson till SVT Nyheter Väst.
Oidentifierat dna
Sedan finns ett tredje spår från en man som inte finns i registren. Detta dna-spår är alltså oidentifierat. Men spåret är nu inlagt i polisens spårregister, så att det från och med nu är sökbart. Om denne man går att identifiera och det visar sig vara en person som inte ingick i Helenas bekantskapskrets så kan det vara viktigt. Annars är bevisvärdet lågt i vilket dna som finns på sandalerna.
– Det är synd att sandalerna hanterades som de gjorde 1992. Det gör att spåren kan komma från poliser och andra som rört sandalerna efter Helenas försvinnande, säger Lars Johansson.
– Samtidigt måste man komma ihåg att 1992 fanns inte dagens dna-teknik och därför förstod de inte att man gjorde fel när man tog i sandalerna.
Större kunskap idag
Lars Johansson kom in i utredningen i samband med polisens stora omorganisation 1994-95. Tidigare hade fallet legat på Riksmordkommissionen.
– Det var Sveriges elit på mordutredningar på den tiden, så de gjorde nog sitt bästa, säger Lars Johansson. Men idag har vi större kunskap om dna-teknik.
– Det är förstås olyckligt att också en person som Leif GW Persson, enligt vad han säger själv, har rört skorna. Att flera rört dem gör ju att bevisvärdet blir litet.
Påverkar inte den misstänkte
Det finns fortfarande en misstänkt person och Lars Johansson är mycket noga med att säga att misstankarna mot honom inte har något med dna-utredningen att göra. Hans dna matchar inte det på skorna, men det är heller inget som hade haft någon större betydelse för utredningen. Det skulle bara ha visat att han funnits i närheten av Helena, men det har redan vittnen berättat för polisen.
– Även om misstanken formellt skulle tas bort, så kommer denne att fortsätta vara intressant för oss, säger Lars Johansson.
Det finns tankar om att lämna över fallet till polisens avdelning för kalla fall.
– Det är vi positiva till, för det är ett sätt att se till att utredningen inte faller i glömska, säger Lars Johansson.