Splitbild av Morgan Tärning, biträdande chef i östra Skaraborg samt en pillerkarta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Morgan Tärning, biträdande chef för polisen i östra Skaraborg säger att det råder sekretess på hur många fall det rör sig om. Foto: Polisen

Polisen i Skaraborg larmar om livsfarlig drog: ”Mycket stark varning”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Skaraborg har gått ut med en varning till allmänheten om en livsfarlig drog efter att den upptäckts i samband med flera dödsfallsutredningar.

– Jag har själv aldrig vart med om att vi gått ut med den här typen av varning i Skaraborg, säger Morgan Tärning, biträdande chef i östra Skaraborg.

Det var efter ett analysresultatet nu i veckan som polisen fick kännedom om drogen. Det handlar om analyserade tramadolpreparat som visat sig innehålla en betydligt starkare substans. Morgan Tärning berättar att det inte går att säga hur många fall det rör sig på grund av förundersökningssekretess.

– Vi väljer att säga ett antal dödsfall på olika orter i Skaraborg med personer av skiftande ålder, säger han.

”Få bort den från gatorna”

Han fortsätter med att det som gör drogen så farlig är att användaren kan tro att man tar något annat, men att det är ett mycket starkare preparat som man får.

–Vi vet att alkohol och tramadol är en vanlig kombination vid överdoser och får man då en ännu starkare tramadol så leder det till döden, säger Morgan Tärning.

Polisen jobbar nu aktivt med att få in tips och undersöker i olika kretsar vart drogen kommer från.

– Det viktigaste nu är att få bort den från gatorna så att vi inte får fler dödsfall.

Starta klippet för att se Morgan Tärning berätta om information polisen har om drogen och dödsfallen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.