Hand som klickar på mobilskärm och siluett av kvinna som misstänks ha samlat in miljonbelopp som gått till resor och kläder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad kvinnan ska ha använt de insamlade pengarna till i klippet ovan. Foto: SVT

Polisen: Kvinna samlade in miljonbelopp till cancervård – ska ha gått till resor och kläder

Uppdaterad
Publicerad

Genom insamlingar från privatpersoner och företag ska kvinnan ha fått ihop cirka 1,6 miljoner kronor – som skulle gå till cancervård utomlands. Nu menar polisen att pengarna istället spenderats på privata inköp, som mat, kläder, möbler och resor.

En kvinna i Västsverige är åtalad för grovt bidragsbrott i en stor assistanshärva där flera personer misstänks ha lurat Försäkringskassan på miljonbelopp

I samma utredning framkommer att kvinnan samlat in pengar till egen cancervård. Vård som skulle ske utomlands – och som kvinnan hävdat inte går att få i Sverige.

Flera medier rapporterade om kvinnans insamling och enligt polisen fick hon in cirka 1,6 miljoner kronor via donationer från privatpersoner och företag. Men inga utbetalningar tyder på att pengarna ska ha använts till medicinska behandlingar, varken i Sverige eller utomlands.

Istället har polisen kunnat se att kvinnan och hennes make bland annat spenderat stora summor på matinköp, möbler, kläder och resor. Till exempel finns stora utgiftsposter hos företagen Ica, Ving, Ikea och Mio.

Inte del av åtalet

Trots polisens slutsatser i utredningen åtalas inte kvinnan för att de insamlade pengarna inte använts för det uppgivna ändamålet. Detta för att det inte gått att fastslå i efterhand att uppsåtet vid tiden för insamlingen varit att pengarna skulle användas i annat syfte.

– Man har inte kunnat fastställa att det då fanns ett syfte att använda pengarna till andra saker, säger åklagare Jakob Holmberg.

SVT har kontaktat flera personer som skänkt pengar till kvinnans insamling. Ingen av dem har känt till att deras bidrag inte gått till ändamålet som uppgetts.

Del av assistansmål

Kvinnan är just nu misstänkt för att tillsammans med sex andra personer under sex års tid lurat Försäkringskassan på närmare 7,4 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar.

Polis och åklagare anser att kvinnan överdrivit sitt behov av assistans, men ifrågasätter inte hennes sjukdom. I en dom i förvaltningsrätten framkommer det att kvinnan under tiden hon ansökt om omfattande assistans kunnat spela golf, promenera och dansträna.

SVT Nyheter Väst har sökt kvinnan bakom insamlingen, som via sin make framför att hon förnekar alla brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.