Åklagare och grafisk bild på kvinna framför Försäkroingskassan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enlig åtalet kunde kvinnan kunde delta i stavgång och återkommande ta sig till samma semesterställe – hör åklagaren om bevisläget Foto: SVT

Sju åtalas i assistanshärva i Skaraborg – ska ha lurat sig till miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som i samförstånd med andra överdrivit eller lämnat falska uppgifter om sitt hälsotillstånd. Det utgör grunden när åklagaren nu åtalar kvinnan och ytterligare sex personer för grovt bidragsbrott i en assistanshärva som ska ha pågått i sex år.

– Det är dels ett överdrivet assistansbehov, dels fel i all redovisning, säger kammaråklagare Jakob Holmberg.

Enligt åtalet ska kvinnan och ytterligare sex personer under sex års tid lurat Försäkringskassan och felaktigt fått ut närmare 7,4 miljoner kronor. Brotten ska ha begåtts mellan åren 2016 och 2022.

– Att redovisningen är fel vet vi på grundval av vad de tre assistenterna säger. De säger att de inte arbetat ens en timma med assistans åt kvinnan i fråga, säger kammaråklagare Jakob Holmberg.

Åklagaren menar att kvinnan uppgett att behövt hjälp dygnets alla timmar, trots att så inte varit fallet. Även falska tidsredovisningar för assistansen ska ha lämnats in,

– Vi kommer att presentera en omfattande skriftlig bevisning, säger Jakob Holmberg

Samtliga åtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.