Det kommer in 260 000 polisanmälningar om bedrägeri i Sverige varje år. Svårigheter att utreda och resursbrist är de största anledningarna till att få anmälningar leder till åtal. Men enligt polisen är det ändå viktigt att polisanmäla om man tror att man blivit utsatt för ett brott.
– Självklart ska du polisanmäla detta. Dels har vi en möjlighet att agera mot företag och företrädare för företagen och se till att de ändrar sina rutiner om vi anser att de gjort sig skyldig till ett brott i samband med telefonförsäljning, säger Magnus Lindegren.
– Gällande bedrägerier så är det ofta ett stort mörkertal och därför behöver vi få in anmälningar för att vi ska kunna lägga det här pusslet, fortsätter han.
Av de runt 60 polisanmälningar som Nordiska Bevakningsgruppen har fått enligt polisen sedan företaget startade i augusti 2017 har inget lett till åtal.
– Vi är tämligen säkra på, utan att gå in på de här specifika polisanmälningarna, att det inte blir någon förundersökning, säger han.
Personnummer finns på internet
Företaget ringer upp och erbjuder en tjänst att bevaka ditt personnummer. Enligt anmälningar till konsumentverket är det många som blivit oroliga när företaget säger att hela ens personnummer finns lättillgängligt på internet.
”Lägg på luren”
Vad råder du folk att göra vid sådana här telefonsamtal?
– Är du intresserad av en tjänst så tar du kontakt med ett bolag som säljer den här tjänsten. Men är det så att du blir uppringd, ska du ifrågasätta varför de kontaktar just dig. Får du inte tillräckligt goda svar så lägg på luren, säger Magnus Lindegren.
De flesta av anmälningarna mot Nordiska Bevakningsgruppen rör främst äldre personer. Varför tror du att det ser ut så?
– De har kanske svårare att säga nej i de här situationerna när man blir lite pressad. Man kanske inte kan allt inom teknik. Det går väldigt fort och då är man ett lämpligt offer.