Delad bild. Till vänster syns en polis som kontrollerar ett fordon i mörkret. Både polisen och förarens ansikten är blurrade. till höger sitter två poliser med ryggen mot kameran och spanar ut genom ett fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen om risken att oskyldiga topsas: ”Har man rent mjöl i påsen kommer det inte hända någonting” Foto: SVT

Polisen topsar svarttaxiförare i Göteborg – i jakten på våldtäktsmän

Uppdaterad
Publicerad

Polisen dna-topsar svarttaxiförare för sexualbrott – trots att en formell misstanke saknas. Genom att utreda förarna för olaga taxitrafik hoppas polisen kunna klara upp och förebygga sexualbrott.

– Svarttaxiverksamheten är något som är återkommande i anmälningar om våldtäkt och sexuella ofredanden, säger Emma Ramstedt, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Göteborg city.

Insatsen mot svarttaxiverksamheten är en del i ett större arbete där polisen vill förebygga sexualbrott i Göteborgs citymiljö.

– Ett relativt stort antal våldtäkter och ofredanden sker eller initieras i krogmiljö och taxiresor, säger Emma Ramstedt.

Finns redan brottsmisstanke

Polisen riktar in sig mot misstänkta svarttaxiförare eftersom det redan finns en brottsmisstanke, antingen otillåten taxitrafik eller olaga taxitrafik. Har man gjort sig skyldig till olaga taxitrafik, det vill säga brott vid upprepade tillfällen, har polisen rätt att topsa förarna.

– Överlag är sexualbrott svårutredda. Det är ungefär 20 procent som klaras upp. Ofta saknas det vittnen till händelsen och ord står mot ord. Därför blir den här dna-topsningen viktig, säger Emma Ramstedt och fortsätter:

– Får vi dna-bevis där vi kan knyta en individ till en händelse så ger det oss bra förutsättningar att binda någon till brottet, säger Emma Ramstedt.

Oklart hur stort problemet är

Men hur tydlig koppling det egentligen finns mellan svarttaxiförare och sexualbrottsfall är oklart.

Enligt polisens siffror har det under sommaren skett sex sexualbrottsanmälningar i Göteborg – men det innefattar även den legala taxiverksamheten. I hela landet ligger den siffran på 43 anmälningar.

– Vi fokuserar många gånger på våld och misshandel i samband med krogbesök. Men nu fokuserar vi på ett nytt brottsområde och tittar särskilt på sexualbrotten och de brottsoffer, oftast unga kvinnor, som drabbas av det.

Advokaten tveksam till polisens metod mot svarttaxiförare

En bild på en manlig advokat i Göteborgs tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hade inte velat vara med i det där dna-registret”. Advokaten David BarDavid tycker att man kan ifrågasätta polisens nya metod. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.