Insatsen mot svarttaxiverksamheten är en del i ett större arbete där polisen vill förebygga sexualbrott i Göteborgs citymiljö.
– Ett relativt stort antal våldtäkter och ofredanden sker eller initieras i krogmiljö och taxiresor, säger Emma Ramstedt.
Finns redan brottsmisstanke
Polisen riktar in sig mot misstänkta svarttaxiförare eftersom det redan finns en brottsmisstanke, antingen otillåten taxitrafik eller olaga taxitrafik. Har man gjort sig skyldig till olaga taxitrafik, det vill säga brott vid upprepade tillfällen, har polisen rätt att topsa förarna.
– Överlag är sexualbrott svårutredda. Det är ungefär 20 procent som klaras upp. Ofta saknas det vittnen till händelsen och ord står mot ord. Därför blir den här dna-topsningen viktig, säger Emma Ramstedt och fortsätter:
– Får vi dna-bevis där vi kan knyta en individ till en händelse så ger det oss bra förutsättningar att binda någon till brottet, säger Emma Ramstedt.
Oklart hur stort problemet är
Men hur tydlig koppling det egentligen finns mellan svarttaxiförare och sexualbrottsfall är oklart.
Enligt polisens siffror har det under sommaren skett sex sexualbrottsanmälningar i Göteborg – men det innefattar även den legala taxiverksamheten. I hela landet ligger den siffran på 43 anmälningar.
– Vi fokuserar många gånger på våld och misshandel i samband med krogbesök. Men nu fokuserar vi på ett nytt brottsområde och tittar särskilt på sexualbrotten och de brottsoffer, oftast unga kvinnor, som drabbas av det.