• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polisens förhandlare: Så jobbar vi vid ett akut självmordsförsök

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett pågående självmordsförsök larmas både räddningstjänst, ambulans och polisens förhandlare till platsen. Förhandlarens uppgift är att försöka få personen att berätta om vad det är som gjort att hen inte vill leva längre och att försöka få personen att ändra sig.

– Jag brukar säga att vi måste förtjäna att bli berättade för, säger Marko Lappalainen, beredskapsförhandlare hos polisen region Väst.

Han har varit med och förhandlat vid cirka 200 akuta suicidsituationer. Vid ett fåtal tillfällen har det inneburit att en person trots allt valt att ta sitt liv. Beredskapsförhandlaren Marko Lappalainen berättar att det även finns personer som genomfört ett suicid, men som överlevt och som vittnat om att dom ångrat sig precis när dom tagit steget.

Hör Marko Lappalainen i klippet ovan.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.