Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: ”Vi har sett tecken på att utländska regimer kanske har låtit kriminella gäng utföra attentat i Sverige och då är det en överhängande risk att barn blir utnyttjade”. Foto: George Adam/SVT

Polisens oro inför sommaren: Barn rekryteras av kriminella gäng

Uppdaterad
Publicerad

Risken för att unga rekryteras till kriminella gäng är extra stor under sommaren.

Det anser polisen, skolan och socialtjänsten som nu går ut med brev där de varnar föräldrar med barn på Hisingen i Göteborg.

– Risken blir större nu när barnen saknar sociala aktiviteter och skolan är stängd, säger Hans-Jörgen Ostler, kommunpolis på Hisingen.

Rekryteringen innebär att barn och unga får i uppdrag att utföra kriminella handlingar. Det kan till exempel vara att vakta områden och förvara narkotika eller vapen åt äldre kriminella.

– Vi har sett barn i så låga åldrar som i åttaårsåldern som fått uppdrag av kriminella personer, säger Hans-Jörgen Ostler.

Tipset till föräldrarna

Polisen har över tid sett barn och unga som själva söker uppdrag på sociala medier. Det kan handla om grova våldsuppdrag. Därför är det viktigt för föräldrar att hålla koll på de varningssignaler som finns, berättar kommunpolisen.

– Kommer barnet hem med kläder som du inte köpt eller en ny mobiltelefon. Har de egna pengar som du inte gett dem? Då är det viktigt att vara nyfiken som förälder, säger Hans-Jörgen Ostler.

”Sanktioner mot de kriminella”

Att stoppa rekryteringen av unga till kriminella gäng är något polisen jobbar aktivt med. Bland annat genom att informera föräldrar och skola. Polisen anmäler också till socialtjänsten – när ett barn befinner sig i riskmiljöer.

Hur ska ni stoppa kriminella från att rekrytera de unga?

– Barn ska få lov att vara barn. Är det så att man rekryterar barn så kommer vi att genomföra kraftfulla sanktioner mot de kriminella. De kommer att jagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.