• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Till vänster ser vi koordinatorn Sofia Omar och bredvid henne till höger står kollegan Namam Faraj. I bakgrunden syns fjärde långgatan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste kunna identifiera dessa tjejer och synliggöra dem för att sedan kunna erbjuda ett stöd” – i klippet ovan berättar Sofia och Namam om deras arbete. Foto: Maria-Elena Zelaya/SVT

De hjälper tjejer i gängkriminalitet i nytt projekt i Göteborg: ”Livsstilen glorifieras”

Publicerad

Tjejer som befinner sig i gängkriminella miljöer ökar nationellt. Nu ska ett nytt projekt i Göteborg fånga upp och hjälpa dem som hamnat snett.

– Generellt bland ungdomar så glorifierar och romantiserar de den gängkriminella livsstilen, säger Namam Faraj, som jobbar inom Ung nordost.

Dag som natt kan Namam Faraj, som arbetar ute på fältet, få ett samtal från en ung tjej i Göteborg som är i behov av hjälp eller ett skyddat boende. Då gäller det att snabbt hoppa ut till bilen och köra.

– Kriminaliteten tar inte slut klockan 16.30 så vi måste finnas där ute och jag tror det är viktigt att det även finns socialarbetare där ute som de kan lita på, säger hon.

Projekt med polisen i nordöstra Göteborg

I ett nytt tvåårigt projekt ska områdespolisen i nordöstra Göteborg, socialförvaltningen och SMC-Pilen, ett socialmedicinskt centrum specialiserade på tjejer som har blivit sexuellt utnyttjade, samarbeta för att hjälpa tjejer ut ur den kriminella miljön.

– Vi måste kunna identifiera dessa tjejer och synliggöra dem för att sedan kunna erbjuda ett stöd och målet är att tjejerna ska våga berätta för att sedan ta steget och lämna, säger Sofia Omar, koordinator på Ung nordost.

Hoppar mellan nätverk

Tjejer i den gängkriminella miljön går ofta under radarn för myndigheternas olika insatser. Det visar en förstudie av socialförvaltningen Nordost där man har kartlagt och intervjuat unga tjejer.

– Killarna går att kartlägga lättare och se vilket nätverk de tillhör i samband med ett våldsdåd men tjejerna kan fritt hoppa mellan olika nätverk och de kommer undan utan vedergällning, säger Namam Faraj.

Enligt både Namam och Sofia är det viktigt att belysa att det finns mycket fördomar kring dessa tjejer, men att det kan handla om nästintill vilken tjej som helst i vilken stadsdel som helst.

I klippet ovan berättar Sofia och Namam om arbetet med tjejer i kriminalitet.

Detta är projektet:

  • Projektet är finansierat av Europeiska socialfonden och kommer pågå i två år.
  • Den ska öka kunskapen, hitta vägar och verktyg för att nå och ge stöd till tjejer i gängkriminalitet.
  • Det är ett samarbete mellan UngNordost, SMC-Pilen, en specialiserad lågtröskelverksamhet inom Sexualmedicinskt centrum (SMC) som riktar sig till sexuellt riskutsatta personer från 13 år och områdespolisen i Nordost.
  • Bakgrunden till projektet är förstudien ”En blind fläck – tjejer i den gängkriminella miljön” gjord av socialförvaltningen Nordost 2022.

Källa: Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.