• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvinna står bortvänd från kameran mot havet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag trodde inte jag skulle leva till nu” – hör Sara om turbulenta tiden med gängkriminell pojkvän. Foto: Moa Roos/SVT

Sara sattes på behandlingshem som 14-åring – drogs in i gängkriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

När Sara var 14 år placerades hon på ett behandlingshem för att utredas för adhd. Istället hamnade hon i ett liv kantat av kriminalitet. Hon tog droger, levde på flykt och väntade på nästa gång polisen skulle göra en razzia.

– Majoriteten av de jag umgicks med när jag var yngre sitter i fängelse nu. Eller är döda, säger hon.

Sara heter egentligen något annat. Hon är uppvuxen i Västsverige, men bor numera utomlands. En av anledningarna till att hon valde att lämna Sverige är att hon ville komma bort från sin gängkriminelle expojkvän. Under tre år hade hon till och från ett förhållande med en ung man som i dag sitter i fängelse.

– Jag gjorde slut med honom när han hamnade i fängelse, säger hon.

Bodde på 14 SIS-hem

Sara, som idag är i 20-årsåldern, lever ett lugnt liv med fokus på familj och jobb. Men när hon var tonåring såg hennes liv annorlunda ut.

När Sara som 14-åring skulle utredas för adhd ville kommunen att hon skulle få en stabil tillvaro och hon flyttade därför in på ett behandlingshem.

Men det blev inte stabilt.

Istället blev det en introduktion till droger och våld. När Sara inte var på flykt med sin pojkvän, slussades hon runt mellan 14 olika SIS-hem.

– Jag har blivit diagnostiserad med ptsd efter allt jag varit med om, säger Sara.

Drogad och tvingad till sex

Sara är dömd för flera brott men har, enligt henne själv, främst varit involverad i kriminalitet på grund av sin expojkvän.

– Om han hämtade droger så ville han att jag skulle bära det, säger hon.

Hon berättar att hon har blivit drogad och utsatt för sexuella övergrepp, både av sin ex-pojkvän och andra kriminella.

– Det blir ju ett ärr, så varje gång du senare försöker lita på någon som vill ge dig närhet, så litar du inte på den, säger Sara.

Till vänster ser vi koordinatorn Sofia Omar och bredvid henne till höger står kollegan Namam Faraj. I bakgrunden syns fjärde långgatan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Göteborg pågår nu ett nytt projekt för att fånga upp unga tjejer som riskerar hamna i gängkriminalitet – i klippet ovan berättar Sofia och Namam om deras arbete. Foto: Maria-Elena Zelaya/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.