Göteborg:
Ulf Kamne (MP)
1. Först ska det vara ett polisiärt agerande. Göteborgs stad ska också fortsätta bygga så att fler människor rör sig över hela staden över hela dygnet. Nu har vi områden som är öde, tomma och tysta, som till exempel parkeringsplatser som är otrygga och då också platser för den här sortens dåd. Man ska blanda mera verksamheter och bostäder med varandra.
2. Jag vill inte riktigt recensera det förslaget, däremot se en öka polisnärvaro generellt och prioritera de omr
åden där de behövs. Det måste finnas en rättssäkerhet så att det inte blir godtyckligt för vem som polisen skickar bort från bostadsområdet, som att ”missköter du dig då ska du bort”.
Jörgen Fogelklou (SD)
1. Vi vill ha nolltolerans mot buset och vi sätter kraft bakom det ordet. Poliserna ska inte åka dit med saft och b
ullar utan sätta dit buset. Vi vill inte ha integrationsprojekt som inte åstadkommer något. Vi måste med samhällets fulla kraft sätta stopp för detta. Satsa på skolan, tillsätta fler poliser och öka deras resurser och befogenheter. Vi måste ha samhälle där barn och vuxna skaffar en utbildning för att påverka sitt eget liv och så att de känner att de har ett egenansvar.
2. Vi stödjer det förslaget, för vi ska inte tvinga laglydiga människor att flytta för att ett fåtal missköter sig. Vi måste stötta polisen i deras arbete. Rent generallt så ska de som inte sköter sig sitta bakom lås och bom. Begås ett lagbrott så ska de få fängelse.
Theo Papaioannou (VägV)
1. Som jag ser det är det en polisiär fråga när det handlar om skadegörelse. Våld är inte acceptabelt någon gång oavsett vem det gäller. Det finns lagar och förordningar och man ska låta lagen ha sin vanliga gång.
2. Hur tänker man att det ska gå till? Jag tror att det råder en viss desperation eftersom det är våldsamma handlingar. Vart ska den personen flytta i sådana fall, då förskjuts problemet till annat ställe. Och vem faller inom ramen att få flytta då?
Daniel Bernmar (V)
1. Kortsiktigt när det gäller så är det rent polisiärt och att agera snabbt och tydligt och se till att lagföra dem som
är skyldiga. Långsiktigt är det en större fråga om vilket samhälle vi vill ha. Det handlar om att de här områdena behöver lyftas med en starkare välfärd. Satsa mer på skola, socialtjänst och annan välfärd.
2. Jag tycker den typen av lösningar inte är ett långsiktigt svar på problematiken. Det viktiga är att få alla kriminella att rehabiliteras och bli en del av samhället. Det är en inskränkning av den personliga friheten. Det finns en problematik med att flytta människor och det löser inte det grundläggande problemet med kriminalitet.
David Lega (KD)
1. Det ligger i vårt valmanifest att kunna införa vistelseförbud i vissa områden vid upprepade förseelser. Det är också viktigt att arbeta förebyggande i de här områdena. Att börja tidigt med för
äldrastöd, ha familjecentraler och stötta föreningslivet mycket mera för att kunna erbjuda alternativa gemenskaper så att ungdomar inte ska söka sig till kriminella gäng.
2. Det stöttar vi men på samma gång ska vi arbeta förebyggande. Det kan underlätta att ta sig ur ett gäng när man inte får komma in i ett bostadsområde. Det kan stoppa ett problem och hjälpa till att bygga nya nätverk och relationer i andra områden i stället.
Gudrun Tiberg (FI)
1. Det vi talar om är förebyggande åtgärder som mer ungdomsgårdar mer kultur till barnen från första början. Satsa på förskola och skola och hela vägen upp, med möjlighet till kulturella insatser som betyder mycket. Det gäller att fånga upp dem tidigt för att undvika problem.
2. Man kan ju inte flytta på folk, det funkar ju inte. Det låter inte görbart i mina öron helt enkelt för vilka lagar ska man ta till för det för att bestämma var människor ska bo? Begår man brott ska man straffas med ungdomshem eller fängelse.
Ann-Sofie Hermansson (S)
1. Det viktigaste i det här läget är att se till att de här människorna som gjort det här ska inte ursäktas eller daltas med på något sett. De ska lagföras. Det är helt oacceptabelt.
2. Vi är beredda titta närmare på förslaget, men ser både rättsliga och praktiska frågetecken. Möjligen kan det vara en lösning när det gäller tungt belastade individer.
Jonas Ransgård (M)
1. Sedan regeringsskiftet har antalet poliser minskat samtidigt som befolkningen har ökat. Därför har Sverige idag nästan den lägsta polistätheten i EU. För att komma upp till EUs genomsnitt behövs 10 000 nya poliser. För att nå dit föreslår Moderaterna fler utbildningsorter för poliser, avskrivna studielån för den som jobbat fem år som polis, höjda polislöner och fler civilanställda som avlastar poliser. Vi behöver fler poliser och strängare straff för att bekämpa dem som redan begår brott, bättre skolresultat och sänkta trösklar in på arbetsmarknaden för att hindra fler att börja begå brott.
2. Det är ett bra förslag. Moderaterna har förslag på zonförbud att vistas på en viss plats om man stört ordningen eller uppträtt hotfullt och att en del i domen i brottmål ska kunna vara att man inte får vistas i ett visst område
Helene Odenljung (L)
1. Polisen måst se till att de kriminella grips och lagförs. Det är en väldigt extrem händelse detta med med
bränderna. Det gäller att återupprätta tryggheten i området, med bland annat trygghetsvärdar. Civilsamhället måste jobba mer i området. Främst vill vi satsa på skolan, för det är få kriminella som har en lyckad skolbakgrund. Utbildning är den viktigaste förutsättningen för brottsbekämpning. Socialtjänsten måste också ges möjlighet att agera när unga är på väg åt fel håll.
2. Vi tycker att man i samband med ett fängelsestraff ska kunna få vistelseförbud som en påföljd. Det kan göra det svårare för de kriminella gängen att fortsätta sin verksamhet, dessutom minska risken att återfalla i brottslighet. Men klart är i alla fall att ingen ska behöva flytta för att känna sig trygg.
Trollhättan:
Peter Eriksson (M)
1. Det är en stor fråga. Man måste se till grundproblemet som är arbetslöshet, utanförskap och dåliga resultat i skolan och komma till rätta med det. Det gäller inte bara att skärpa straffen, men de som begår brott ska sitta i fängelse. Man ska satsa mer på praktikplatser och yrkesutbildningar, med krav på att utbildningen ska genomföras under en viss tid. Slutför inte personen utbildningen finns annars risk för att kommunen satsar pengar i onödan.
2. Då flyttar man väl bara problemet någon annanstans? Återigen måste det vara så att man ska straffas för de brott man begår och ska inte vara ute på gatan. Det måste skärpas till hela vägen från lagstiftning till kriminalvård och inte som idag med en massa mängdrabatt och ungdomsrabatt och socialtjänst som inte lyckas lösa problem.
Paul Åkerlund (S)
1. Förutom en satsning på polisen så måste det satsas på civilsamhället, föreningsliv, föräldrafö
reningar och på vuxna som engagerar sig. För att komma åt problematiken måste det göras ännu mer. Få fler att engagera sig i ungdomars uppväxt och lära ut hur man ska uppträda, vilket är speciellt viktigt för de ungdomar som inte kommer från samma kultur.
2. Man måste veta mer hur det förslaget skulle kunna se ut, men det är värt att titta vidare på. Det finns ju positiva exempel från England då till exempel fotbollshuliganer portats från matcher under en viss tid och det har minskat bekymren på fotbollsläkaren. Det kan vara ett sätt att bryta negativa mönster och gängbildningar.