Att bilar brinner i augusti är inget ovanligt. Enligt kriminologen Manne Gerell, är augusti den månad som vi brukar se flest bränder i Sverige.
Vad det beror på är inte klarlagt men en inte helt orimlig tes, menar han, är att det är då som många ungdomar möts innan skolstart och att det fortfarande är varmt ute.
Men varför tänder man då eld på bilar?
– Det ger en mäktigt visuell effekt som medier ofta uppmärksammar. Vissa beskriver det som den ultimata upploppsbilden, säger Manne Gerell till SVT Nyheter.
Tre vanliga motiv
Oftast kan man, enligt Manne Gerell, dela in motiven för bilbränder i följande tre grova kategorier:
- Rationella motivbilder. Bland dessa finner vi försäkringsbedrägerier, bilbränder som hot eller hämnd mot någon, samt tillfällen då en bil eldas upp för att dölja andra brott.
- Social oro; handlar om när grupper av ungdomar eller unga män (det är mycket ovanligt med flickor/kvinnor) tänder eld på bilar som en del i ett konfliktförlopp eller en protest.
- Vandalism, slutligen, är just vad det låter som, någon som förstör något, ibland kopplat till psykiatriska problem men ibland mest för att personen tycker att det är kul och spännande.
”Ser inte ut att vara social oro”
Bränderna i Trollhättan skulle enligt Manne Gerell kunna bero på social oro eftersom polisen där utsattes för stenkastning i samband med bränderna, däremot tycker han att bränderna i Göteborg är mer svårplacerade.
– Bränderna i Göteborg ser spontant inte ut att vara social oro eftersom de som sätter eld på bilarna springer därifrån. Vid social oro brukar man stå kvar och möta polisen. Det här ser också ut att vara välplanerat eftersom de har med sig saker, säger Manne Gerell till SVT Nyheter, samtidigt som han understryker att det bara är spekulationer.
Polisen misstänker att bränderna är koordinerade
Utifrån vittnesuppgifter och det faktum att bränderna startade ungefär samtidigt misstänker polisen att aktionerna inatt kan ha varit koordinerade via sociala medier. Motivet är dock fortfarande oklart.