Forskare Eduardo Infantes berättar att hundra procent av nyplanteringarna överlevde. Foto: Privat

Nät av potatisskal ger mer ålgräs

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning vid Göteborgs universitet visar att nät gjorda av potatisskal kan hjälpa ålgräs att få fäste när det återplanteras.

– Hundra procent av nyplanteringarna överlevde, säger Eduardo Infantes, forskare vid Göteborgs universitet.

Utan nät överlevde bara 25-30 procent av plantorna.

Forskarna vid Kristinebergs marina forskningsstation utanför Lysekil har konstruerat kvadratmeterstora nät av en komponent som utvinns ur potatisskal. De har sedan placerats på ålgräsängar och i tidvattenområden, bland annat i närheten av forskningsstationen. Näten hjälpte till mot påverkan av strömmar, vågor och tidvatten och gav de nyplanterade ålgräsplantorna en chans att rota sig.

– De förökade sig, växte längre och överlevde bättre jämfört med utan nät. Sanden rör sig mycket på grund av vågorna. Idén här är att strukturen motverkar rörelsen, säger Eduardo Infantes.

Tanken är att näten ska användas i områden med mycket strömmar och vågor och då motverka erosion av kusten, genom att ålgräset bromsar vattnets rörelse. Eftersom potatisskal bryts ner av naturen så försvinner näten av sig själva efter några år.

Viktigt att återställa ålgräset

Ålgräset är viktigt även av andra anledningar än att bromsa vågor, bland annat som barnkammare för många fiskarter. På många håll i världen utarmas ålgräset, av mänskliga aktiviteter och klimatförändringar. Att återställa ålgräsängar blir allt viktigare för att skapa långsiktigt hållbara miljöer.

Den nya studien är publicerad i forskningstidskriften Nature Communications. Förutom försöken på Sveriges västkust så har forskarna även placerat ut nät i Västindien, i Nederländerna och i Florida.

– Jag tycker resultaten är lovande och intressanta. Det finns områden i Sverige som är väldigt svåra att återskapa på grund av den här rörelsen i sanden, säger Eduardo Infantes.

Nästa steg är att testa metoden i Skåne, där kusterosion är ett problem.

I klippet kan du se hur det går till när ålgräs återplanteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.