Ålgräset ska planteras för hand av dykare Foto: Göteborgs universitet

Ny satsning ska rädda ålgräsängarna

Uppdaterad
Publicerad

Ålgräset har minskat kraftigt längs västkusten sedan 80-talet. Nu ska Länsstyrelsen och Göteborgs universitet återplantera ålgräs i Gåsöskärgården i Lysekils kommun.

Ålgräs är ett sjögräs som bildar böljande ängar under ytan och fyller flera viktiga funktioner för den biologiska mångfalden. Sedan 80-talet har ålgräset minskat kraftigt längs västkusten bland annat till följd av övergödning. Men trots att övergödningen minskat har arten haft stora problem att återhämta sig.

– I vissa delar har miljön blivit för dålig, vattenkvaliteten har försämrats och systemet kollapsar. Då är det svårt för ålgräset att komma tillbaka. Det viktigaste är att skydda ängarna innan det blir oåterkalleligt, säger Per Moksnes, forskare vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

Testplanering utförts

Ett område som dock har goda förutsättningar är Gåsöskärgården sydväst om Lysekil. Här finns det fortfarande ålgräs kvar även om en tredjedel försvunnit sedan 80-talet. Här kommer Göteborgs universitet i samarbete med Länsstyrelsen att plantera ålgrässkott för att hjälpa arten att sprida sig. Testplanteringar har utförts i området med goda resultat.

– En viktig del i arbetet har varit att hitta de områden där det går att restaurera arten. Från Göteborg till Stenungsund ser det dystert ut men längre norr ut, som vid Gullmarsfjorden, blir det bättre och bättre, säger Per Moksnes.

Planteras för hand

Ålgrässkott kommer att tas från livskraftiga ängar och planteras för hand av dykare. Totalt två hektar ålgräs ska restaureras under en fyraårsperiod. Projektet finansieras av Europeiska havs- och fiskerifonden och Havs – och vattenmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.