Förra året hade Göteborg högst hotellbeläggning av alla svenska storstäder: 71,9 procent. Därmed hade man drygt 60 000 fler gästnätter än året innan. Det var då, det. Sedan coronasmittan slog till har beläggningsgraden istället rasat neråt.
– I slutet av mars låg vi förra året på 75-80 procents beläggning. I år var det snarare runt tjugo procent i snitt. Så visst är det en dramatisk skillnad, säger Camilla Nyman, regionchef på Elite Hotel.
Bo på lyxhotell
Det har gjort att flera hotellkedjor försöker locka till sig gäster med rejält sänkta priser. Bostadssökande har fått upp ögonen för detta, och tipsar varandra i bland annat Facebookgrupper. Plötsligt kan hotell faktiskt vara ett alternativ. Till och med lyxhotell.
– En del väljer till ett större rum eller en svit, eller rum med balkong – som vi har på Park. Men då får man lägga på några hundralappar, säger Camilla Nyman.
”Vi blöder”
Enligt Camilla Nyman innebär coronapandemin att helt nya kundkategorier tillkommit.
– En del kanske behöver vara i karantän en tid på grund av smittan, och då kan vi sträcka ut en hand. Det kan också vara unga par som vill testa att bo ihop, det kan vara bostadssökande, och det kan vara människor med andra nationaliteter som på grund av stängda gränser inte kan åka hem nu, säger Nyman.
Hon sticker inte under stol med att coronautbrottet har gjort situationen mycket svår för alla hotell.
– Vi blöder allihopa, så är det ju. Att sänka priset för långtidsboende är ett sätt för oss att få in intäkter för att kunna behålla vår personal och överleva det här.
Sara Lake är verkställande direktör på Clarion Hotel Post, som också sänkt priserna.
– För hela branschen är det här en enorm utmaning. Det gäller att ställa om snabbt och hitta nya kunder och möjligheter, konstaterar Sara Lake.