Vårdpersonal samlades under lördagen för att protestera mot nedskärningar inom vården. Foto: SVT

Protest mot nedskärningar inom sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen samlades ett 50-tal personer – främst vårdpersonal, i Bältespännarparken i Göteborg för att protestera mot nedskärningar och besparingar inom vården.

– Patientsäkerheten hotas, vi går på knäna som personal. Patienterna ska känna sig trygga och säkra när de kommer till oss, och det är inte alltid så idag, säger Lucille M'boge Fredriksson, barnmorska inom förlossningsvården.

Under lördagen anordnades sjukvårdsmarscher i Göteborg och Stockholm. I Göteborg samlades främst sjukvårdspersonal för att protestera mot nedskärningar och besparingar inom vården i Göteborg.

– Jag ska orka ett helt yrkesliv, som det ser ut idag gör jag inte det. Kollegor slutar, erfarna barnmorskor slutar och knappt nyutexaminerade barnmorskor vill komma till förlossningsvården, säger Lucille M'boge Fredriksson, barnmorska inom förlossningsvården.

Hon säger att arbetsbelastningen är hög och hon ser att många medarbetare inte orkar.

– Vi vill att politiker och beslutsfattande ska lyssna på oss som jobbar inom vården och patienterna. Vi behöver rätt resurser för att få en patientsäkert vård och en dräglig arbetsmiljö. Att dra ner på vården är inte rätt väg, säger Lucille M'boge Fredriksson.

Hundratal tjänster ska bort

Bland annat ska 400 tjänster på Sahlgrenska universitetssjukhuset tas bort under nästa år, ett beslut som tog i Sahlgrenskas styrelse i november. Det oroar specialistläkare Sven Svedmyr som redan sett lungmedicinska avdelningen fått stänga tillfälligt i 12 månader på grund av personalbrist.

– Det är jättefrustrerande. Både att känna att vi inte kan ge våra patienter den optimala vården vi vill och ta hand om dem på allra bästa sätt. Vi gör allt vi kan. Sen är det också väldigt frustrerande att se medarbetare som fara illa av detta, säger Sven Svedmyr, specialistläkare internmedicin på lungkliniken Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Henrik Ripa (M) ordförande i styrelsen för Sahlgrenska Universistetssjukhuset säger att de 400 tjänsterna som kommer tas bort inte handlar om några varsel.

– Vi jobbar inte med varsel. Vi har personalomsättning som gör att vi inte kommer återbesätta vissa tjänster. Men vi kommer titta på vart behoven finns så att det ska drabba verksamheten så lite som möjligt, säger Henrik Ripa.

Pressad arbetssituation

Specialistläkare Sven Svedmyr förklarar att gränsen för sjukvården är passerad.

– Man blir enormt pressad av dagens sjukvård. Man blir frustrerade när man anstränger sig och anstränger sig men så kommer hela tiden nya nödåtgärder som slår sönder det som man har byggt upp och försöker upprätthålla.

Ordförande Henrik Ripa (M) förklarar att det finns två bilder av det hela.

– Vi tar verkligen den här oron på största allvar. Alla de här berättelserna är viktiga för oss. Det finns två bilder i det hela, å ena sidan har vi inte haft så mycket pengar som har nu, men kostnaderna ökar snabbare än de pengarna vi får in extra. Då blir det ändå att vi måste rationalisera någon annanstans, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.