Anna Skarsjö är kritisk till förändringen som enligt henne drabbar personalen. Foto: Kommunal/TT

Kommuner vill korta nattpass för personalen

Uppdaterad
Publicerad

Flera västsvenska kommuner vill införa kortare arbetspass för nattarbetare. Men förslaget väcker protester eftersom det innebär fler nattpass.

– Arbetsgivare pratar om hälsosamma scheman. Men det stämmer inte, det här handlar enbart om att spara pengar, säger Anna Skarsjö, avdelningsordförande i Kommunal.

Det är vanligt att den som jobbar natt på äldreboenden och inom hemtjänst har lite längre arbetspass, för att på så sätt kunna arbeta vid färre tillfällen.

Men flera västsvenska kommuner har på senare tid velat korta arbetspassen, från tio timmar till nio eller ibland åtta timmar. Istället får personalen jobba fler nätter för att få ihop sin arbetstid.

Vaken fler nätter

Många kommuner hänvisar till att det inte är hälsosamt att arbeta långa arbetspass.

– Det är klart att det inte är bra med långa pass. Men det som framför allt är ohälsosamt är att jobba natt. Att behöva vara vaken fler nätter kommer inte att innebära en förbättring för personalen, säger Anna Skarsjö, avdelningsordförande i Kommunal Väst.

Kommunal har varit involverade i diskussionerna i flera västsvenska kommuner och Anna Skarsjö är kritisk till utvecklingen som hon hävdar egentligen främst handlar om ekonomi.

– Man får alltså ut tre extra arbetspass per nattarbetare under en sexveckorsperiod utan att betala en krona extra, säger Anna Skarsjö.

Protester

Och förslagen har lett till protester. Framför allt har nattpersonal känt oro för att de inte får tillräcklig tid för återhämtning om schemat läggs om. Enligt Anna Skarsjö är det även en fråga för dagpersonalen som tvingas börja tidigare och stanna längre på kvällen.

– De måste lämna barnen tidigare på förskolan, och har svårt att ta sig till och från arbetsplatsen med kollektivtrafik.

Stort engagemang

Flera kommuner har redan genomfört schemaomläggningen. Andra har tänkt om. Nyligen var en kortning av nattpassen uppe till diskussion i Kungälv.

Där resulterade nattpersonalens protester i att politikerna drog tillbaka förslaget. Nu är frågan på tapeten i Orust kommun. Där planeras en stor protestmanifestation i samband med kommunfullmäktigemötet den åttonde november.

– Jag har sällan sett ett sådant engagemang bland medlemmarna, säger Anna Skarsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.