En delad bild som består av två sektioner. Den vänstra sektionen visar en handskriven skylt med texten ”SLUTA SPARA PÅ VÅRA BARN” som sitter på en stolpe i ett dimmigt landskap. Den högra sektionen visar tre personer som står tillsammans utomhus, med en byggnad och träd i bakgrunden, klädda i olika kläder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För mig rimmar det illa att lägga ned en glesbygdsskola i i en glesbygdsdominerande kommun som Lysekil”, säger en av föräldrarna som protesterar. Foto: SVT

Protester mot förslag om skolnedläggning i Lysekils kommun: ”Inget underlag”

Publicerad

Lysekils kommun har lagt fram ett förslag om att lägga ned Bro och Bergs skola med besparingar som grund. Till följd har frustration uppkommit bland föräldrar som nu planerar en demonstration utanför kommunhuset.

– Vi undrar ju var det här underlaget kommer ifrån, säger Louise Staxäng Torbäck, förälder till barn på Bro skola.

Efter krav om besparingar och nedåtpekande befolkningskurvor har Lysekils kommun lagt fram förslaget om att lägga ned Bro och Bergs skola i Brodalen och Lyse.

Föräldrar till barn på skolorna har yttrat sitt missnöje och förstår inte varför skolorna ska läggas ned.

– Vi undrar väldigt mycket över det som presenteras i beslutsunderlaget. Vi har flera perspektiv till som vi vill införa i dialogen, men det vill de inte ta till sig, säger Louise Staxäng Torbäck, förälder till barn på Bro skola.

Brodalens befolkning minskar inte

Kommunalråd Jan-Olof Johansson (S) säger sig ha förståelse för föräldrarnas frustration och frågor kring beslutsunderlaget.

Just befolkningen i Brodalen har inte minskat, men Johansson menar att det går för få elever på skolan och att resurser behöver läggas på de större skolorna i kommunen.

– Det är klart att det skapar en speciell stämning när man lägger ned skolor på landsbygden. Jag förstår deras oro, säger Jan- Olof Johansson (S), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.