Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), där det framkommit i ett förslag till beslut att läkaren i fråga utförde ingreppet utan erfarenhet samt att utrustningen var undermåling. Sjukhuset har i efterhand också gjort en anmälan till Lex Maria, efter vårdskadan.
– När patienten gick igenom sin undersökning så hittade man något som skulle kunna vara orsaken till patientens besvär och då bestämde man sig för att gå vidare med den behandlingen. Vårdskadan blev en konsekvens av behandlingen, säger Philipp Meijering, chefsläkare vid Frölunda specialistsjukhus.
Hur ser du på det?
– Mycket allvarligt och väldigt beklagligt. Det är tragiskt både för patienten och personalen när en patient drabbas av en vårdskada. Det ska inte hända.
Undersökningsmetoden stoppas
Efter att patienten drabbades av vårdskadan har sjukhuset stoppat den typen av koloskopiundersökning.
– Det har under undersökningen använts medicinsk utrustning för en behandling som är väldigt sällsynt, som inte riktigt är avsedd för den här behandlingen. Det finns i dag bättre medicinteknik som kan utföra den behandlingen på ett mycket säkrare sätt.
Är det en utrustning som ni har på det här sjukhuset?
– Nej, det har vi inte. Därför har vi bestämt att vi inte ska genomföra sådana behandlingar på Frölunda specialistsjukhus längre.
Hamnade sist i kön
Mannen som drabbades hamnade efter vårdskadan sist i vårdkön, vilket han har ställt sig kritisk till i en tidigare intervju med SVT Nyheter Väst.
– Patienten hamnar ju i en vårdkö och det är ju jättetråkigt att man gör det efter att man drabbats av en vårdskada. Men vi kan inte göra den här behandlingen hos oss, utan patienten är hänvisad till en annan vårdinrättning och där är han i prioritering till alla andra patienter. Det är den medicinska prioriteringen som styr. Till exempel patienter med cancer eller andra akuta sjukdomar går före i den kön, säger Håkan Joelsson, verksamhetschef vid Frölunda specialistsjukhus.