De senaste dagarna har SVT Nyheter Väst publicerat en serie artiklar och nyhetsinslag om de kommunala kommunikatörerna i Göteborg.
Nätverket Sveriges Kommunikatörer och DIK, facket för kultur och kommunikation, menar att publiceringarna är onyanserade och hårt vinklade utan att kommunikatörerna själva får komma till tals i någon större grad.
”Ger ingen rättvis bild”
DIK skriver bland annat i en debattartikel i Göteborgs Posten att SVT Nyheters reportage inte tillräckligt förklarar vad en kommunal kommunikatör gör och att man som nyhetskonsument därför inte kan göra sig en korrekt bild om det är rimligt eller inte att Göteborgs stad och dess kommunala bolag har 236 kommunikatörer.
– Vi tycker det är relevant att berätta att det är fler kommunikatörer än på någon annan myndighet eller kommun i landet – inklusive Stockholm. Det är också en siffra som få skattebetalare i Göteborg kände till. Men vi har inte tagit ställning till om antalet är motiverat, utan vi har i stället belyst frågan från olika perspektiv, skriver ansvarig utgivare Josefin Ziegler och reporter Fouad Youcefi som gjort granskningen i sitt svar på DIK:s debattartikel.
Olika uppdrag
DIK hävdar att SVT Nyheter Västs publiceringar dessutom underblåser ett falsarium: Att kommunala kommunikatörer är ett slags propagandaministerium med ett elastiskt förhållande till sanningen. DIK hävdar tvärtom att kommunikatörer är en nödvändig olja i maskineriet.
SVT Nyheter Väst anser inte att man ägnat sig åt en svartmålning av kommunikatörer.
– Kommunikatörer och journalister har olika uppdrag och båda yrkeskårerna fyller viktiga funktioner i ett demokratiskt samhälle, om det råder inga tvivel och vi har heller inte påstått något annat, skriver Josefin Ziegler och Fouad Youcefi.
Välkomnar fler synvinklar
SVT Nyheter Väst har visat att de kommunala kommunikatörerna är fler i Göteborg än i Stockholm och att kostnaden för dessa kommunikatörer överskrider 400 000 kronor om dagen.
DIK anser det är lätt att peka ut kommunikatörerna som en onödig kostnad, men hävdar att det kostar mer för demokratin att skära ner där än vad det smakar.
Det skulle kort sagt innebära sämre information till innevånarna och därigenom sämre insyn i det som är vårt gemensamma om det blev färre kommunikatörer, hävdar DIK och detta är något som SVT Nyheter Väst i alltför hög grad undanlåtit att berätta.
– Självklart har vi också låtit kommunikatörsbranschen komma till tals på en rad olika sätt i våra publiceringar. Dels i intervjuer med både en kommunikatör och en kommunikationschef, dels i en studiointervju med en forskare på kommunikation. Vi valde också att bjuda in tittarna till en chatt där vi fördjupade bilden ytterligare, och lät Göteborgs styrande politiker framföra sina skiftande åsikter i frågan. Självklart välkomnar vi även DIK:s företrädare att ge sin syn på ämnet, skriver Josefin Ziegler och reportern Fouad Youcefi i sitt svar på DIK:s debattartikel.