Till vänster: Caroline Olausson, kommunikatör på Södra älvsborgs räddningstjänstförbund, står vid en sjö. Till höger: Ett par neongula och ett par svarta badbyxor i vattnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har du mörka badkläder så kan det spela in om olyckan är framme”, säger Caroline Olausson. Foto: SVT

Räddningstjänsten: Därför bör du välja färgglada badkläder till barnen

Uppdaterad
Publicerad

Om olyckan är framme kan färgen på badkläderna vara en aspekt i hur enkelt man upptäcker ett barn som hamnat under vattnet.

– Har man en neonfärgad baddräkt eller badbyxa i en stark färg så syns det tydligare under vattnet, säger Caroline Olausson på räddningstjänsten.

På sociala medier har det den senaste spridits videor som visar skillnaden på hur bra barn syns i vattnet med färgstarka badkläder jämfört med mörka, något som även P4 Sjuhärad rapporterat om.

I nuläget går räddningstjänsten inte ut med några formella rekommendationer när det gäller just färg på badkläder hos barn – men det kan vara något att tänka på, menar Caroline Olausson, kommunikationsstrateg på Södra älvsborgs räddningstjänstförbund.

– Svart är en vanlig färg på våra badkläder, här kanske man kan tänka till och välja en lite färggladare modell.

Undvik bada ensam

För att undvika olyckor rekommenderar räddningstjänsten bland annat att man inte badar ensam, håller full uppsikt på badande barn och inte överskattar sin egen förmåga.

– Kunde jag simma 100 meter förra sommaren är det inte säkert att det ser likadant ut i år, säger Caroline Olausson.

Se SVT:s reporter testa hur stor skillnad synligheten mellan färgerna är i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.