I Dalsjön i Dalsjöfors blev ett 50-tal badgäster magsjuka efter att ha badat. Vattenprover har visat att vattnet är otjänligt men exakt varför är inte fastställt. Men på fredagen kunde fritids- och folkhälsoförvaltningen i Borås meddela att vattenkvaliten i Dalsjön åter är godkänd. Förvaltningen kommer att successivt fortsätta att kontrollera vattnet i Dalsjön. Nästa prov kommer att tas 9 juli.
Och Smittskyddet har även kopplats in för att utreda orsaken till den dåliga vattenkvaliten. Enligt Bohusläningen har nyligen även badgäster blivit sjuka när de badat på Gårviks badplats i Munkedals kommun.
Går inte att se
I många fall har det rört sig om avföringsbakterier eller algblomning när någon blivit sjuk efter att ha tagit sig ett dopp. Till skillnad från en aktiv algblomning går det inte att se avföringsbakterier med blotta ögat enligt Ema Glad, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
Oavsett vad det gäller är det viktigt att inte svälja badvattnet menar hon.
– Det är ju enklare för en vuxen att tänka på men när det gäller små barn och hundar så dricker de nästan vatten när de badar, säger Ema Glad.
I Sverige ska badplatser som har mer än 200 badande per dag under badsäsongen registreras som EU-bad. Där ska vattnet regelbundet kontrolleras av kommunen.
Men hur ofta görs det? Och går det att skydda sig från att bada i otjänligt vatten? Se videon och få svaren.