En tjej med lockigt hår står framför Göta älv. Hur undviker du att bada i otjänligt vatten? Och hur ofta testas badvatten för bakterier? Få svaren i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur undviker du att bada i otjänligt vatten? Och hur ofta testas badvatten för bakterier? Få svaren i klippet. Foto: SVT

Tre frågor om: Så undviker du att bada i otjänligt vatten

Uppdaterad
Publicerad

Sol, bad och... avföringsbakterier. För den oturliga kan ett dopp i sommarvärmen sluta med magsjuka. Men finns det något sätt att undvika att råka hoppa i plurret där bakterierna finns?

I Dalsjön i Dalsjöfors blev ett 50-tal badgäster magsjuka efter att ha badat. Vattenprover har visat att vattnet är otjänligt men exakt varför är inte fastställt. Men på fredagen kunde fritids- och folkhälsoförvaltningen i Borås meddela att vattenkvaliten i Dalsjön åter är godkänd. Förvaltningen kommer att successivt fortsätta att kontrollera vattnet i Dalsjön. Nästa prov kommer att tas 9 juli.

Och Smittskyddet har även kopplats in för att utreda orsaken till den dåliga vattenkvaliten. Enligt Bohusläningen har nyligen även badgäster blivit sjuka när de badat på Gårviks badplats i Munkedals kommun.

Går inte att se

I många fall har det rört sig om avföringsbakterier eller algblomning när någon blivit sjuk efter att ha tagit sig ett dopp. Till skillnad från en aktiv algblomning går det inte att se avföringsbakterier med blotta ögat enligt Ema Glad, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Oavsett vad det gäller är det viktigt att inte svälja badvattnet menar hon.

– Det är ju enklare för en vuxen att tänka på men när det gäller små barn och hundar så dricker de nästan vatten när de badar, säger Ema Glad.

I Sverige ska badplatser som har mer än 200 badande per dag under badsäsongen registreras som EU-bad. Där ska vattnet regelbundet kontrolleras av kommunen.

Men hur ofta görs det? Och går det att skydda sig från att bada i otjänligt vatten? Se videon och få svaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.