Räddningstjänsten, brand i tvättstuga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör brandingenjör Magnus Nyhage om riskerna på vårdboendet i Borås. Foto: SVT / Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund

Räddningstjänstens varning om vårdboende i Borås: Ett högriskobjekt – vi hinner inte dit

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten kräver sprinkler till ett vårdboende för bland annat missbrukare i Borås. Detta efter flera brandlarm som startat vid torrkokning och sängrökning – och anlagda bränder.

– Det finns en stor risk och den har varit konstant i flera år nu, säger brandingenjör Magnus Nyhage, efter tillsyn av boendet.

I en rapport från Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund framgår att en stor del av de som bor på ett vårdboende drivet av kommunen i Borås saknar möjlighet att kunna ta sig ut om brand uppstår. Brandskyddet brister på flera punkter, bränder har anlagts och sängrökning har lett till en dödsbrand 2019, enligt rapporten.

Ingen personal nattetid

Eftersom många boende behöver rullator eller rullstol bedömer räddningstjänsten att en brand i fastigheterna kan få allvarliga konsekvenser. Sedan 2017 arbetar ingen personal senare än 21.00 på boendet.

– Det ingår inte i personalens arbetsuppgifter att på något sätt ta hand om bränder och det finns ett brandlarm direktkopplat till räddningstjänsten, säger Maija Gustafsson, enhetschef på individ- och familjeomsorg Borås.

Krav på boendesprinkler

Enligt räddningstjänsten skulle en lägenhet i fastigheten vara övertänd inom tre minuter – det är enligt dem för kort tid för att de skulle hinna dit.

– Tanken med boendesprinkler är att skydda personen som är i bostaden och ge oss mer tid att komma till platsen, säger brandingenjören Magnus Nyhage.

Anlagda bränder och sängrökning

I rapporten framkommer att flera bränder i boendet startat till följd av sängrökning, vilket också ska ha varit orsaken till den dödsbrand som inträffade 2019.

– Vi har väl några lägenheter som det inte röks i, men det kan bli rätt så rökigt, säger verksamhetssamordnare Leif Rabnor.

De anlagda bränderna har polisanmälts men utredningen har inte lett till något gripande, enligt verksamhetssamordnaren.

– Det finns ju en del okynneseldning som förekommit här tyvärr, säger han.

Nu är det upp till fastighetsägarna att besluta om boendesprinkler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.