Fastigheter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur de boende reagerar på kraven om ökad brandsäkerhet – i klippet ovan. Foto: Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund

Efter kraven på ökad brandsäkerhet – fastighetsägare säger upp avtal med kommunen

Publicerad

Räddningstjänstens krav på boendesprinkler till ett kommunalt vårdboende i Borås har fått fastighetsägarna att reagera. Borås stad sägs nu upp från två av de fyra fastigheterna där boendet finns.

Två av de berörda fastigheterna ägs av det kommunala fastighetsbolaget AB Bostäder i Borås, de andra två av en privat fastighetsägare som hyr ut lägenheterna till kommunen.

Nu väljer den privata fastighetsägaren att säga upp hyresgästen Borås stad, från sina två fastigheter – istället för att installera sprinklersystemet.

Enligt ägaren grundar sig beslutet i att han inte haft kännedom om verksamheten som bedrivits där.

– Vi har ju märkt av ett högre slitage och mer fel än i våra övriga bostäder, säger han till SVT.

Tidigare motsatt sig boendesprinkler

Hur kommunen ställer sig till uppsägningen av en del av lägenheterna är ännu oklart.

Det kommunala bolaget har tidigare gått med på att installera spisvakt i sina lägenheter, men då motsatt sig boendesprinkler.

– Vi vet att statistiskt sett sker många bränder på grund av torrkokningar och då ska vi ju möta åtgärderna där effekten finns, säger Anna Axekull, fastighetsutvecklingschef på AB Bostäder.

Överklagan inväntas

Enligt räddningstjänsten väntar man nu på en officiell överklagan från AB Bostäder gällande sprinkler.

I lägenheterna där det kommunala vårdboendet bedrivs bor personer med bland annat missbruksproblematik, demensdiagnoser och flera personer är i behov av rullstol eller rullator.

Räddningstjänsten, brand i tvättstuga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör räddningstjänsten om brandriskerna på vårdboendet i Borås. Foto: SVT / Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.